<b>Jabłecznik pod bezą<br /><br /></b> Ciasto kruche<br /> 400 g mąki<br />280 g masła<br />100 g cukru pudru<br />2 jajka<br />100 g mielonych migdałów<br />Sól i wanilia do smaku<br /> <br />Kruszonka<br />100 g masła<br />100 g cukru<br />70 g płatków migdałowych<br />70 g mielonych migdałów<br />100 g mąki<br />3 g cynamonu<br /> <br />Beza<br /> <br />3 białka<br />150 g cukru<br />10 g mąki ziemniaczanej<br />Szczypta soli<br /> <br /> <br />Jabłka<br /> 1200 g jabłek (antonówka/szara reneta)<br />50 g masła<br />30 g brązowe cukru<br />5 g cynamonu<br /> <br /> <br />Przygotowujemy ciasto kruche: masło, cukier, wanilię i sól łączymy i mieszamy. Potem dodajemy jajka, migdały i na końcu mąkę. Aby przygotować kruszonkę łączymy masło, cukier, migdały i cynamon. Następnie mieszamy do konsystencji kruszonki. Następnie zapiekamy przygotowaną kruszonkę w piecu w temperaturze 180 C, aż osiągną złoty kolor. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy. W tym celu białko ubijamy z cukrem na krem i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Następnie przechodzimy do przygotowania jabłek. Owoce prażymy z masłem, cukrem, cynamonem. Wracamy do ciasta kruchego, z którego wycinamy koło i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Spód podpiekamy ok.8 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy uprażone jabłka. Na jabłka kładziemy ubitą bezę i posypujemy podpieczoną kruszonką. Całość wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.<br /> <br /><b>Tarta Tatin<br /><br /></b>6 jabłek<br />50 g masła<br />100 g cukier<br />5 g cynamon<br /><br />Ciasto<br /> 200 g mąki<br />100 g masła<br />20 g cukru<br />5 ml zimnej wody<br />1 jajko<br />4 g sól<br />Wanilia do smaku<br />Zaczynamy od przygotowania karmelu. Z cukru i masła gotujemy karmel, dodajemy cynamon.<br /><br />Następnie przygotowujemy ciasto. Masło mieszamy z mąką, potem dodajemy jajko wymieszane wcześniej z solą, wanilią, cukrem i zimną wodą. Ugotowany karmel wylewamy na spód formy, w której będziemy robić ciasto. Na karmelu układamy bardzo ściśle jabłka. Na ułożone owoce kładziemy krążek wycięty z ciasta (musi być o 1-2 cm większy niż forma). Całość wkładamy do pieca na ok. 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z pieca czekamy 5 minut i je odwracamy. Odwrócona tarta jest gotowa.<br /><br /> <br /> <br /><br /><br />