Pytanie na Śniadanie

ABC wypieków - jabłka

Jabłecznik pod bezą

 Ciasto kruche
 400 g mąki
280 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g mielonych migdałów
Sól i wanilia do smaku
 
Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
70 g płatków migdałowych
70 g mielonych migdałów
100 g mąki
3 g cynamonu
 
Beza
 
3 białka
150 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
 
 
Jabłka
 1200  g jabłek (antonówka/szara reneta)
50 g masła
30 g brązowe cukru
5 g cynamonu
 
 
Przygotowujemy ciasto kruche: masło, cukier, wanilię i sól łączymy i mieszamy. Potem dodajemy jajka, migdały i na końcu mąkę. Aby przygotować kruszonkę łączymy masło, cukier, migdały i cynamon. Następnie mieszamy do konsystencji kruszonki. Następnie zapiekamy przygotowaną kruszonkę w piecu w temperaturze 180 C, aż osiągną złoty kolor. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy. W tym celu białko ubijamy z cukrem na krem i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Następnie przechodzimy do przygotowania jabłek. Owoce prażymy z masłem, cukrem, cynamonem. Wracamy do ciasta kruchego,  z którego wycinamy koło i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Spód podpiekamy ok.8 minut w temperaturze 180  stopni. Na podpieczony spód wykładamy uprażone jabłka. Na jabłka kładziemy ubitą bezę i posypujemy podpieczoną kruszonką. Całość wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.
 
Tarta Tatin

6 jabłek
50 g masła
100 g cukier
5 g cynamon

Ciasto
 200 g mąki
100 g masła
20 g cukru
5 ml zimnej wody
1 jajko
4 g sól
Wanilia do smaku
Zaczynamy od przygotowania karmelu. Z cukru i masła gotujemy karmel, dodajemy cynamon.

Następnie przygotowujemy ciasto. Masło mieszamy z mąką, potem dodajemy jajko wymieszane wcześniej z solą, wanilią, cukrem i zimną wodą. Ugotowany karmel wylewamy na spód formy, w której będziemy robić ciasto. Na karmelu układamy bardzo ściśle jabłka. Na ułożone owoce kładziemy krążek wycięty z ciasta (musi być o 1-2 cm większy niż forma). Całość wkładamy do pieca na ok. 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z pieca czekamy 5 minut i je odwracamy. Odwrócona tarta jest gotowa.

 
    



Więcej na ten temat