Pytanie na Śniadanie

Gołąbki

Gołąbki tradycyjne
•    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )
•    200 g ryżu białego
•    majeranek otarty
•    mielona słodka papryka
•    sól i pieprz
•    masło
•    1 jajko
•    2 średnie cebule
•    1 kapusta biała, włoska lub czerwona
•    passata pomidorowa 1 op. (pulpa pomidorowa)

 Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.Wybierz najładniejsze i największe liście.Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie, dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.Całość wyrób z jajkiem, aż masa ładnie się połączy. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania, należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię naczynia. Możesz ułożyć je warstwowo. Zalej passatą, wcześniej doprawioną odrobiną cukru, soli, czosnku i papryki ostrej. Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu.

Gołąbki z ziemniakami


składniki:
•    spora główka kapusty
•    700 dag ziemniaków
•    2 spore cebule
•    1 jajo
•    pół szklanki śmietany
•    pół szklanki soku z kiszonej kapusty
•    pół szklanki bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego
•    majeranek, sól, pieprz
•    smalec

Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Ziemniaki ugotować. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki z ziemniakami układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.





Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną

Składniki.
Kapusta włoska: 1 główka
Kasza gryczana: 2 woreczki
Cebula: 1 średnia
Grzyby suszone: 2-3 garście
Jajko: 1
Masło: 2 łyżki do smażenia
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Woda z namoczonych grzybów: ok. 300 ml
Kremówka: 75 ml
Woda: 1/4 szklanki
Mąka pszenna: 1 łyżka
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Namocz 2-3 garście suszonych grzybów w ok. 300 ml gorącej wody.
Najpierw trzeba zacząć od zblanszowania liści kapusty. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb, by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Odstaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Wodę z grzybów przelej do garnka. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do kaszy  i połącz z 1 ubitym jajkiem.
Do każdego liścia nałóż ok. 3 łyżki farszu i zawijaj, korzystając z tego sposobu. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na parze ok. 30 minut.
W tym czasie przygotujesz sos grzybowy. Zagotuj wodę z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance połącz wodę, kremówkę i mąkę mieszając energicznie widelcem. Wlej powoli do garnka i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.
Więcej na ten temat