<b>Gołąbki tradycyjne</b><br />• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )<br />• 200 g ryżu białego<br />• majeranek otarty<br />• mielona słodka papryka<br />• sól i pieprz<br />• masło<br />• 1 jajko<br />• 2 średnie cebule<br />• 1 kapusta biała, włoska lub czerwona<br />• passata pomidorowa 1 op. (pulpa pomidorowa)<br /><br /> Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.Wybierz najładniejsze i największe liście.Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie, dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.Całość wyrób z jajkiem, aż masa ładnie się połączy. Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania, należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię naczynia. Możesz ułożyć je warstwowo. Zalej passatą, wcześniej doprawioną odrobiną cukru, soli, czosnku i papryki ostrej. Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu.<br /><b><br />Gołąbki z ziemniakami</b><br /><br />składniki:<br />• spora główka kapusty<br />• 700 dag ziemniaków<br />• 2 spore cebule<br />• 1 jajo<br />• pół szklanki śmietany<br />• pół szklanki soku z kiszonej kapusty<br />• pół szklanki bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego<br />• majeranek, sól, pieprz<br />• smalec<br /><br />Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Ziemniaki ugotować. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki z ziemniakami układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.<br /><br /><br /><br /><br />