Pytanie na Śniadanie

Pomysł na niedzielny obiad

Korzenny bulion

3 udka z kurczaka
1 kg pręgi wołowej
1 cebula
2 marchewki
1/2 selera
Pęczek dymki
200 g kapusty pekińskiej
Główka czosnku
 3- 4 łyżki oleju
Limonka lub cytryna
1 strączek chili
1 doniczka kolendry
1/4 szklanki sosu sojowego
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
Pieprz

Udka smażymy z każdej strony po 2 minuty, przekładamy do garnka razem z pręgą.
Wlewamy 6- 7 l wody, dodajemy cebulę, seler, marchewkę, cynamon, anyż i  pieprz, gotujemy około 3 godz. Gotowy bulion odcedzamy, kurczaka i wołowinę studzimy i oddzielamy od kości, kroimy w cienkie długie plastry. Kapustę pekińską szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany olej razem z czosnkiem i posiekaną dymką na 30 sekund. Do gotowego bulionu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekane chili . Warzywa przekładamy do talerzy razem z porcją mięsa. Całość zalewamy doprawionym bulionem i posiekaną kolendrą.


Pulpety z parmezanem po włosku

4 marchewki
1 cebula
500 g mielonej wieprzowiny z łopatki
100 g parmezanu
4 pieczarki
1 mały koncentrat pomidorowy
4 średnie ziemniaki
Główka czosnku
1/2 cytryny
1 łyżka cukru
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy

Marchewki kroimy w plastry o grubości 1 cm, smażymy na łyżce oleju razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy i smażymy 4 min, mieszając co jakiś czas.  Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy 3 szklankami wody, dusimy 15-20 min. Mięso mieszamy z 50 g tartego parmezanu i  pieprzem, smażymy uformowane łyżką stołową pulpety na kilku łyżkach oleju przez  3- 4 minuty, przewracając je dopiero po 2 minutach. Obsmażone pulpety delikatnie przekładamy do warzyw, dusimy 10 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, wszystko ostrożnie mieszamy. Podajemy z grzankami pszennymi, świeżo tartym parmezanem i listkami bazylii.
Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić mięso z parmezanem, dzięki temu kolagen zawarty w mięsie dobrze połączy całą masę bez jajka i mąki.





Pulpety z kminkiem rzymskim i fetą po grecku

4 marchewki
1 cebula
500 g mielonej wieprzowiny z łopatki
200 g sera typu feta
4 pieczarki
1 mały koncentrat pomidorowy
4 średnie ziemniaki
Główka czosnku
1/2 cytryny
1 łyżka cukru
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy
500g pomidorów
1/2 doniczki oregano

Marchewki kroimy w plastry o grubości 1 cm, smażymy na łyżce oleju razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy i smażymy 4 minuty, mieszając co jakiś czas.  Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy 3 szklankami wody, dusimy 15-20 min.  Mięso mieszamy z kminkiem rzymskim i  pieprzem, smażymy  pulpety na kilku łyżkach oleju przez  3- 4 min, przewracając je dopiero po 2 min. Pulpety z sosem warzywnym przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem typu feta. Całość  zapiekamy 15 min. w 180 w temp.180 stopni. Gotowe pulpety podajemy z pokrojonymi pomidorami i siekanym oregano.

Sałatka z buraków

500 g ugotowanych buraków
100 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 gałązki otartego rozmarynu
4 łyżki oleju
3 łyżki octu winnego

Ugotowane buraki ucieramy na tarce, orzechy prażymy w piekarniku przez 6-7 min. w temp. 200 stopni. Miód mieszamy z sosem sojowym i octem winnym. Wszystkie składniki mieszamy. Olej rozgrzewamy z rozmarynem i zalewamy gotową sałatkę. Całość mieszamy i podajemy.

Więcej na ten temat