<b>Zupa ziemniaczana z ostrym serem i grillowanym boczkiem<br /> </b><br />SKŁADNIKI<br />300 gr ziemniaków<br />100 gr cebuli<br />400 ml bulionu warzywnego<br />300 ml mleka 3,2%<br />300 ml śmietany <br />25 gr ostrego sera ( np. ser szafir )<br />Masło <br />Sól, Pieprz<br />vanilia <br />gałka muszkatałowa<br />200 gr boczku grillowanego <br />Pietruszka<br />Oliwa<br />Koperek <br /> <br /> <br />Obierz ziemniaki , pokrój je na mniejsze kawałki .<br />Ugotuj ziemniaki w bulionie warzywnym ,posiekaj cebulę. Podsmaż na odrobinie masła ,oprósz koprem ,dodaj cebulę i połowę mleka do gotowanych ziemniaków i zmiksuj .<br />Wlewaj stopniowo resztę mleka aż osiągniesz pożądaną konsystencje .Zagotuj i ściągnij garnek z ognia. Dodaj ostry ser i wymieszaj ,dopraw solą i pieprzem .<br />Wlej zupę na talerz polej oliwą pietruszkowa , na koniec obsyp grillowanym boczkiem <br /> <b><br /> <br /> Jesienny gulasz z indyka z żurawiną, cebulą , jabłkiem i grzybami</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />600 gr indyk filet <br />łyżka mąki<br />400 gr marchewek <br />10 -15 cebulek <br />seler naciowy<br />pęczek tymianku<br />liście laurowe<br />500 ml czerwonego wina<br />200 ml bulionu warzywnego<br />Sól Pieprz<br /><br />Dodatki<br />200 gr grzybów ( np. kurki ) <br />2 jabłka<br />czerwona cebula<br />masło<br />sól, pieprz<br />200 gr żurawiny <br /> <br />Obierz marchew, cebulę i seler . Pokrój marchew i selery na mniejsze kawałki .<br />Przyrumień na maśle ,mięso dopraw pieprzem i solą. Posyp mąką dodaj warzywa i przyprawy wlej bulion i wino . Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie sprężyste .Dopraw solą i pieprzem .<br />Opłucz kurki podziel jabłka i cebulą na cząstki .<br />Rozpuść masło i smaż na suchej patelni aż będą miękkie .Dopraw solą i pieprzem ,wykończ gulasz dodatkami do podania<br /><br />