Pytanie na Śniadanie

Jesienna Kuchnia

Zupa  ziemniaczana z ostrym serem  i grillowanym boczkiem
 

SKŁADNIKI
300  gr  ziemniaków
100 gr   cebuli
400 ml  bulionu   warzywnego
300  ml mleka 3,2%
300  ml śmietany
25  gr ostrego sera  ( np. ser szafir )
Masło  
Sól, Pieprz
vanilia
gałka muszkatałowa
200 gr boczku grillowanego
Pietruszka
Oliwa
Koperek
                                                                       
 
Obierz   ziemniaki ,  pokrój je na mniejsze  kawałki .
Ugotuj  ziemniaki w  bulionie  warzywnym  ,posiekaj  cebulę.  Podsmaż  na  odrobinie  masła  ,oprósz  koprem  ,dodaj cebulę  i połowę   mleka do gotowanych  ziemniaków i  zmiksuj .
Wlewaj  stopniowo resztę  mleka aż osiągniesz  pożądaną  konsystencje  .Zagotuj  i ściągnij garnek  z  ognia.  Dodaj ostry  ser   i wymieszaj ,dopraw solą  i pieprzem  .
Wlej zupę   na talerz  polej oliwą  pietruszkowa , na koniec  obsyp   grillowanym boczkiem
 
 
 Jesienny  gulasz z indyka  z żurawiną, cebulą , jabłkiem i grzybami


SKŁADNIKI
600 gr  indyk  filet
łyżka mąki
400 gr  marchewek
10 -15  cebulek
seler naciowy
pęczek  tymianku
liście  laurowe
500  ml  czerwonego  wina
200  ml   bulionu   warzywnego
Sól Pieprz

Dodatki
200 gr grzybów ( np. kurki )
2 jabłka
czerwona  cebula
masło
sól, pieprz
200  gr żurawiny
 
Obierz  marchew, cebulę  i  seler . Pokrój marchew  i selery na mniejsze  kawałki .
Przyrumień na maśle ,mięso  dopraw  pieprzem i solą. Posyp  mąką  dodaj warzywa i przyprawy  wlej  bulion i wino . Gotuj  na małym  ogniu, aż  mięso  będzie   sprężyste .Dopraw   solą  i pieprzem .
Opłucz kurki podziel jabłka i cebulą  na  cząstki .
Rozpuść  masło i smaż na  suchej  patelni  aż będą  miękkie .Dopraw  solą  i pieprzem ,wykończ  gulasz  dodatkami  do podania


Więcej na ten temat