Pytanie na Śniadanie

Kaczka raz!

Krem ze smażonej pietruszki z jabłkami i oliwą borowikową

Krem

•    600g pietruszki
•     300g jabłek
•    200g selera
•    ½ pora
•    600ml  bulionu z gęsi
•    Oliwa z oliwek do przesmażenia
•    50ml octu balsamicznego jasnego
•    600 ml mleka
•    Sól morska
•    100 ml miodu
•    50 ml białe wino
•    1 cytryna

Na oliwie z oliwek przesmażyć obraną pietruszkę, selera i jabłka z poszatkowanym porem. Zeszklić, podlać winem i octem, a  następnie zalać bulionem oraz mlekiem. Gdy warzywa zmiękną należy je zmiksować i doprawić miodem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Garnish
•    20g Pestek dyni
•    20 ziaren słonecznika
Pestki uprażyć  na suchej patelni

Resztę składników wykorzystać do udekorowania talerza

•    50ml Oleju pietruszkowego
•    50ml oliwa z borowików
•    200g Kurek
•    Chipsy z bagietki korzennej
•    200ml śmietany 18%





Kaczka marynowana w miodzie pitnym z piernikiem pieczonymi marchewkami

szalotka i piana z czarnej porzeczki
Marynata
•    4 sztuki po 200g piersi z kaczki
•    100ml miodu
•    100ml miodu trójniak
•    20ml octu jabłkowego
•    50g przyprawy do piernika
•    1 cynamon
•    2 liście laurowy
•    5 sztuk ziela angielskiego
•    500ml soku pomarańcz owego
•    500ml soku jabłkowego
•    Pieprz młotkowany
•    Sól morska

Sok z pomarańczy i jabłek wymieszać z miodem i trójniakiem, dodać octu jabłkowego. Następnie dodać wszystkie przyprawy. Piersi z kaczki oczyścić, naciąć skórę w kratkę i zamarynować przez 24 godziny. Po tym czasie pierś usmażyć na patelni, doprawić solą i przyprawą do piernika.

Warzywa
•    16 sztuk małych marchewek (różne kolory)
•    12 sztuk cebuli szalotki
•    1 łyżka masła klarowanego
•    Sól, pieprz

Marchewki z szalotka przesmażyć na klarowanym maśle oprószyć sola i pieprzem

Krem ziemniaczany
•    500ml mleka
•    600g obranych ziemniaków
•    200g masła
•    Sól, pieprz
Ziemniaki zalać mlekiem i woda 50/50. Gotować aż zmiękną, a płyn się zredukuje o połowę. Nastęnie dodać  masło i ubić .

Piana porzeczkowa
•    200 ml soku z czarnej porzeczki 100%
•    2g Xantana
Sok zmieszać z xantaną i załadować do syfonu

Więcej na ten temat