Krem
• 600g pietruszki
• 300g jabłek
• 200g selera
• ½ pora
• 600ml bulionu z gęsi
• Oliwa z oliwek do przesmażenia
• 50ml octu balsamicznego jasnego
• 600 ml mleka
• Sól morska
• 100 ml miodu
• 50 ml białe wino
• 1 cytryna
Na oliwie z oliwek przesmażyć obraną pietruszkę, selera i jabłka z poszatkowanym porem. Zeszklić, podlać winem i octem, a następnie zalać bulionem oraz mlekiem. Gdy warzywa zmiękną należy je zmiksować i doprawić miodem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Garnish
• 20g Pestek dyni
• 20 ziaren słonecznika
Pestki uprażyć na suchej patelni
Resztę składników wykorzystać do udekorowania talerza
• 50ml Oleju pietruszkowego
• 50ml oliwa z borowików
• 200g Kurek
• Chipsy z bagietki korzennej
• 200ml śmietany 18%
szalotka i piana z czarnej porzeczki
Marynata
• 4 sztuki po 200g piersi z kaczki
• 100ml miodu
• 100ml miodu trójniak
• 20ml octu jabłkowego
• 50g przyprawy do piernika
• 1 cynamon
• 2 liście laurowy
• 5 sztuk ziela angielskiego
• 500ml soku pomarańcz owego
• 500ml soku jabłkowego
• Pieprz młotkowany
• Sól morska
Sok z pomarańczy i jabłek wymieszać z miodem i trójniakiem, dodać octu jabłkowego. Następnie dodać wszystkie przyprawy. Piersi z kaczki oczyścić, naciąć skórę w kratkę i zamarynować przez 24 godziny. Po tym czasie pierś usmażyć na patelni, doprawić solą i przyprawą do piernika.
Warzywa
• 16 sztuk małych marchewek (różne kolory)
• 12 sztuk cebuli szalotki
• 1 łyżka masła klarowanego
• Sól, pieprz
Marchewki z szalotka przesmażyć na klarowanym maśle oprószyć sola i pieprzem
Krem ziemniaczany
• 500ml mleka
• 600g obranych ziemniaków
• 200g masła
• Sól, pieprz
Ziemniaki zalać mlekiem i woda 50/50. Gotować aż zmiękną, a płyn się zredukuje o połowę. Nastęnie dodać masło i ubić .
Piana porzeczkowa
• 200 ml soku z czarnej porzeczki 100%
• 2g Xantana
Sok zmieszać z xantaną i załadować do syfonu