Pytanie na Śniadanie

Idealne risotto

Risotto

/dla 5 osób/

ryż arborio lub inny krótko ziarnisty - 500 g
wywar warzywny lub rosół z kury - około 1 litr
białe wino lub wermuth - 100 ml

cebula - 2 szt.krojona w kostkę
czosnek - 2 ząbki drobne plasterki
seler naciowy (opcjonalnie)2 łodygi - kostka

oliwa
masło 50g
parmezan tarty - garść

warzywa: papryka, cukinia, bakłażan, pomidor

Zaczynamy: podsmażamy cebulę, czosnek, selera na oliwie, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje dodajemy ryż, smażymy ziarna 3-4 minuty wlewamy białe wino, część odparuje część zaabsorbują ziarna ryżu.
Stopniowo dodajemy wywar chochla po chochli, czekamy aż się wchłonie i wtedy wlewamy kolejną. Cały proces od początku kontaktu ryżu z temperaturą powinien trwać około 18 - 20 minut. Ugotowane risotto powinno mieć lekko lejącą się konsystencję, a ziarenka ryżu powinny delikatnie oporować pod zębem, ale nie smakować zbyt surowo - skrobiowo.

Pod koniec gotowania dodajemy sezonowe warzywa pokrojone w kostkę; cukinię, czerwoną cebulę, bakłażana, pomidory. Warzywa możemy wcześniej zgrillować by nadać daniu nieco bardziej wyrazisty, nieco dymny aromat.

Gdy kończymy gotować risotto i zdejmujemy je z ognia, dodajemy masło pokrojone w kostki i garść tartego parmezanu. Mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 2 minuty, by odpoczęło i nabrało aksamitnej konsystencji.


Kotlety mielone z indyka z cukinią:

mięso mielone z udźca indyka - 500 g.
dodatki:
cukinia starta na tarce lub pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę podsmażona musztarda - łyżka ostra papryka imbir zioła świeże lub suszone worchester sos anchovis sól, pieprz

mąka
2 zółtka
płatki zbóż (owsiane, orkiszowe, jaglane) lub bułka tarta lub mielone pestki dyni lub miesznka

2 całe jajka


z listy dodatków wybieramy, te która nam odpowiadają i dodajemy do mięsa / ja pokaże ze dwie wariacje - jedna w stronę orientu, druga klasyczna przyprawiamy masę solą i pieprzem, dodajemy żółtka, wybrane dodatki i mieszamy dokładnie wilgotną ręką formujemy kotlety z masy, otaczamy je w mące, potem w osobnej miseczce z rozmąconym jajkiem, a następnie w płatkach zbóż lub bułce tartej.

Smażymy kotlety z obu stron. Najpierw na nieco mocniejszym ogniu, potem na słabszym - tak by skórka była chrupiąca, a wnętrze się ścięło.




Więcej na ten temat