<b> Pieczone śliwki z kremem cynamonowym<br /><br /></b>1 kg dużych, twardych śliwek, przepołowionych, bez pestek<br />łyżka masła<br />cukier trzcinowy (do smaku, w zależności od tego, czy śliwki są kwaśne)<br />250 g serka mascarpone<br />skórka starta z 1/4 pomarańczy<br />2-3 łyżki śmietanki 30%<br />szczypta cynamonu<br />2 łyżki cukru pudru<br /><br />Masło roztopić, śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać masłem i posypać cukrem trzcinowym; wstawić do pieca nagrzanego do 200 st C na 15 minut;<br />w tym czasie zrobić krem: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.<br />Gorące upieczone śliwki udekorować kremem cynamonowym, podawać od razu.<br /><b><br /> Racuchy ze śliwkami<br /><br /></b>10-12 dużych śliwek, bez pestek; pokrojonych w dużą kostkę lub plasterki<br />2 jajka<br />0,5 szklanki kefiru<br />szczypta soli<br />2 łyżki roztopionego masła<br />mąka pszenna t450 - ilość do właściwej konsystencji ciasta<br />łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie)<br />masło i olej do smażenia<br /><br />jajka dokładnie roztrzepać, dodać kefir, roztopione (nie gorące) masło, sól, mieszać dosypując po woli mąkę, aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany; jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej napowietrzone - dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej (wcześniej dokładnie rozpuszczonej w łyżce wody); do gotowego ciasta dodajemy śliwki, mieszamy;<br />na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju (dzięki temu połączeniu masło nie będzie się przypalać), na gorący tłuszcz kładziemy łyżką do zupy racuchy tak, aby w każdej porcji znalazło się kilka kawałków śliwek;<br />smażymy ok 1-2 minut z każdej strony, odsączamy na papierowym ręczniku; posypujemy drobnym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z kwaśną śmietaną.<br /><br />