1 kg dużych, twardych śliwek, przepołowionych, bez pestek
łyżka masła
cukier trzcinowy (do smaku, w zależności od tego, czy śliwki są kwaśne)
250 g serka mascarpone
skórka starta z 1/4 pomarańczy
2-3 łyżki śmietanki 30%
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru pudru
Masło roztopić, śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać masłem i posypać cukrem trzcinowym; wstawić do pieca nagrzanego do 200 st C na 15 minut;
w tym czasie zrobić krem: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Gorące upieczone śliwki udekorować kremem cynamonowym, podawać od razu.
Racuchy ze śliwkami
10-12 dużych śliwek, bez pestek; pokrojonych w dużą kostkę lub plasterki
2 jajka
0,5 szklanki kefiru
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
mąka pszenna t450 - ilość do właściwej konsystencji ciasta
łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie)
masło i olej do smażenia
jajka dokładnie roztrzepać, dodać kefir, roztopione (nie gorące) masło, sól, mieszać dosypując po woli mąkę, aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany; jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej napowietrzone - dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej (wcześniej dokładnie rozpuszczonej w łyżce wody); do gotowego ciasta dodajemy śliwki, mieszamy;
na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju (dzięki temu połączeniu masło nie będzie się przypalać), na gorący tłuszcz kładziemy łyżką do zupy racuchy tak, aby w każdej porcji znalazło się kilka kawałków śliwek;
smażymy ok 1-2 minut z każdej strony, odsączamy na papierowym ręczniku; posypujemy drobnym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
0,5 kg twardych śliwek jednakowej wielkości, bez pestek, przepołowionych
porcja kruchego ciasta - może być gotowe lub:
250 g mąki pszennej t450
180 g masła
100 g cukru pudru
Szczypta soli
2 żółtka jaj
100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
2 jajka M (ok. 100 g łącznie)
2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, wypełnić nim formę do tarty, wyrównać, nakłuć spód raz przy razie, odstawić do zamrażalnika; nastawić piekarnik na 175 st C (termoobieg).
migdały zmiksować na gładką masę z masłem, cukrem i likierem; wyłożyć krem na zmrożoną tartę, wyrównać, ułożyć śliwki skórką do dołu, lekko dociskając każdą; wstawić do gorącego pieca na 30-35 minut - krem powinien ładnie się zarumienić.
Ostudzić, posypać cukrem pudrem.