<b> Placuszki z komosy ryżowej z dynią piżmową, pestkami słonecznika i dyni<br /><br /></b>Składniki:<br />- komosa ryżowa 150dag<br />- olej rzepakowy do smażenia<br />- 1 szklanka tartej na grubym oczku dyni piżmowej<br />- 2 jajka<br />- 20 dag mąki<br />- 1 łyżka tartego parmezanu<br />- oliwa dyniowa<br />- 10g pestek dyni<br />- 10g pestek słonecznika<br />- 1 szklanka bulionu jarzynowego<br />- kmin rzymski mielony<br />- sól<br />- pieprz<br />- 1 ząbek czosnku<br />- pół awokado odmiana Hass<br />- 2 łyżeczki jogurtu 0%<br />- 1 pojemniczek koziego sera twarogowego<br />- 1 mała cebula<br />Płuczemy kaszę i gotujemy w bulionie aż się wchłonie .<br />Ubijamy białka z dwóch jaj, startą dynię solimy i zgniatamy aby puściła odrobinę soku (nie<br />wylewamy). Wsypujemy mąkę, wystudzoną kaszę,dodajemy łyżkę jogurtu, ubite białka,<br />jedno żółtko i łyżkę parmezanu oraz drobno pokrojoną cebulę, łyżkę oliwy dyniowej i<br />odrobinę czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy racuszki na złoty kolor i<br />wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na talerzu układamy racuszki<br />przekładając je plastrami awokado. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Obok<br />kładziemy kozi ser doprawiony czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką jogurtu.<br /><br /><b>‘’RIzotto’’ z białej kaszy gryczanej z kurkami bobem i jarmużem</b><br />-kasza gryczana nie prażona biała 150g<br />- bulion drobiowy 200ml<br />- oliwa z oliwek 2łyżki<br />- cebula 1szt<br />- ser pecorino 50dag<br />- bób 150g<br />- kurki świeże 150g<br />- masło 2 łyżki<br />- białe wino 100<br />- śmietana kremówka 20ml<br />- cytryna<br />- mascarpone 1 czubata łyżka<br />Kaszę płuczemy ,podsmażamy cebulę wsypujemy kaszę i smażymy podlewając<br />na przemian winem i bulionem ,bób gotujemy ,kurki podsmażamy ,z jarmużu pozbywamy się łodygi<br />,przekładamy na pergamin solimy kropimy oliwą i pieczemy w piecu 20min w temp.150<br />pod koniec duszenia kaszy dodajemy bób kurki masło,śmietanę i doprawiamy mascarpone<br />przekładamy na talerz posypujemy jarmużem serem kropimy oliwą i cytryną<br /><br /><b>Bananowy puding z kaszy jaglanej z musem malinowym ,borówkami ,czerwoną porzeczką i melisą</b><br />- banan 1,5szt<br />- amaretto 1łyżka<br />- szklanka kaszy jaglanej<br />- mleko kokosowe 1szklanka<br />- 1 laska wanilii<br />- mleko sojowe waniliowe 200ml<br />- szklanka wody<br />- melisa<br />- mascarpone 2łyżki<br />- cukier puder<br />- maliny 1szklanka<br />- porzeczka<br />- borówka<br />Kaszę płuczemy suszymy ,prażymy na suchej patelni ,studzimy . Gotujemy wodę dodajemy<br />kaszę ,mleko kokosowe gotujemy do miękkości,mieszając, studzimy,przekładamy do większego<br />naczynia , blendujemy z bananem cukrem mlekiem sojowym wanilią ,mascarpone i amaretto .Maliny<br />blendujemy z cukrem przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek ,krem z kaszy przekładamy<br />do kieliszka do martini polewamy musem malinowym układamy owoce i melisę<br _moz_editor_bogus_node="TRUE" />