Pytanie na Śniadanie

Kasza w roli głównej!

 Placuszki z komosy ryżowej z dynią piżmową, pestkami słonecznika i dyni

Składniki:
- komosa ryżowa 150dag
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 szklanka tartej na grubym oczku dyni piżmowej
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- oliwa dyniowa
- 10g pestek dyni
- 10g pestek słonecznika
- 1 szklanka bulionu jarzynowego
- kmin rzymski mielony
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- pół awokado odmiana Hass
- 2 łyżeczki jogurtu 0%
- 1 pojemniczek koziego sera twarogowego
- 1 mała cebula
Płuczemy kaszę i gotujemy w bulionie aż się wchłonie .
Ubijamy białka z dwóch jaj, startą dynię solimy i zgniatamy aby puściła odrobinę soku (nie
wylewamy). Wsypujemy mąkę, wystudzoną kaszę,dodajemy łyżkę jogurtu, ubite białka,
jedno żółtko i łyżkę parmezanu oraz drobno pokrojoną cebulę, łyżkę oliwy dyniowej i
odrobinę czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy racuszki na złoty kolor i
wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na talerzu układamy racuszki
przekładając je plastrami awokado. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Obok
kładziemy kozi ser doprawiony czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką jogurtu.

‘’RIzotto’’ z białej kaszy gryczanej z kurkami bobem i jarmużem
-kasza gryczana nie prażona biała 150g
- bulion drobiowy 200ml
- oliwa z oliwek 2łyżki
- cebula 1szt
- ser pecorino 50dag
- bób 150g
- kurki świeże 150g
- masło 2 łyżki
- białe wino 100
- śmietana kremówka 20ml
- cytryna
- mascarpone 1 czubata łyżka
Kaszę płuczemy ,podsmażamy cebulę wsypujemy kaszę i smażymy podlewając
na przemian winem i bulionem ,bób gotujemy ,kurki podsmażamy ,z jarmużu pozbywamy się łodygi
,przekładamy na pergamin solimy kropimy oliwą i pieczemy w piecu 20min w temp.150
pod koniec duszenia kaszy dodajemy bób kurki masło,śmietanę i doprawiamy mascarpone
przekładamy na talerz posypujemy jarmużem serem kropimy oliwą i cytryną

Bananowy puding z kaszy jaglanej z musem malinowym ,borówkami ,czerwoną porzeczką i melisą
- banan 1,5szt
- amaretto 1łyżka
- szklanka kaszy jaglanej
- mleko kokosowe 1szklanka
- 1 laska wanilii
- mleko sojowe waniliowe 200ml
- szklanka wody
- melisa
- mascarpone 2łyżki
- cukier puder
- maliny 1szklanka
- porzeczka
- borówka
Kaszę płuczemy suszymy ,prażymy na suchej patelni ,studzimy . Gotujemy wodę dodajemy
kaszę ,mleko kokosowe gotujemy do miękkości,mieszając, studzimy,przekładamy do większego
naczynia , blendujemy z bananem cukrem mlekiem sojowym wanilią ,mascarpone i amaretto .Maliny
blendujemy z cukrem przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek ,krem z kaszy przekładamy
do kieliszka do martini polewamy musem malinowym układamy owoce i melisę

Więcej na ten temat