350 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
250 ml wody
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Dania :
Pierogi z botwinką , twarogiem i jałowcem z dressingiem z botwiny
Ciasto :
350 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
250 soku z buraka
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Farsz :
200g liści botwinki
100 g twarogu półtłustego
5 g prażonych ziaren jałowca
50 ml śmietany słodkiej
sól , pieprz , cukier
Dressing :
100 g łodygi z botwinki
50 ml oliwy z oliwek
25 g szczypiorku
10 ml czerwonego octu winnego
sól , pieprz , cukier
Sposób wykonania :
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki, a następnie wymieszania wszystkich suchych składników. Później dodajemy sok z buraka, oliwę z oliwek i sól. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji, aż będzie nam odchodzić z rąk (najpierw w metalowej misce, a następnie na stolnicy podsypując mąką, jeśli to potrzebne). Liście botwinki czyścimy pod zimną wodą i siekamy w drobne paski. Do miski wkładamy botwinę, twaróg, rozgniecione ziarna jałowca, śmietanę. Następnie wszytko razem mieszamy, doprawiając do smaku. Zwijamy pierożki, a następnie wrzucamy do wywaru warzywnego z kawałkami buraka, aby zatrzymać kolor. Gotujemy około 5-6 minut. Pozostałe łodygi botwinki siekamy w drobną kostkę, dodajemy ocet, oliwę z oliwek, szczypiorek i doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy pierożki i polewamy je dressingiem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Pierogi ze śliwką w formie Raviolo ze słodką śmietaną i sosem śliwkowym
Ciasto :
350 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
250 ml wody
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Sos :
1 kg śliwek węgierek
350 g cukru
100 ml białego octu winnego
2 litry wody
50 g skórki z pomarańczy
1 gwiazdka anyżu
10 goździków
1 szt. cynamonu
50 g tymianku
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki, a następnie wymieszania wszystkich suchych składników. Kolejno dodajemy sok z buraka, oliwę z oliwek i sól. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji , aż będzie nam odchodzić z rąk. Śliwki przekrawamy na połówki aby pozbyć się pestki. Jeśli są twarde, należy lekko je jeszcze zblanszować w wywarze do gotowania. Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy krążki. Na jeden krążek kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy drugim tworząc „Raviolo”. Do garnka wrzucamy śliwki, cukier i ocet. Wszystko razem powinno nam się wolno gotować. Pierogi gotujemy w wywarze przez około 7-8 minut, w tym samym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i miksujemy nasze śliwki na sos. Na talerzu układamy pierogi, śmietanę i sos śliwkowy.
Smażone pierogi z kapustą włoską, kurkami i tymiankiem
Ciasto :
350 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
250 ml wody
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli
Farsz :
400g kapusta włoska
100g świeżych kurek
50 tymianku
100 ml słodkiej śmietany
50 szalotki
50 masła
sól, pieprz
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki a następnie wymieszania wszystkich suchych składników, następnie dodajemy sok z buraka, oliwę z oliwek i sól. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji aż będzie nam odchodzić z rąk. Kapustę włoską siekamy w drobne paski. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy tymianek, posiekaną szalotkę i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy kapustę włoską a następnie kurki i smażymy przez około 10 minut, aby na koniec podlać śmietaną i doprawić do smaku, która lekko nam zwiąże cały farsz. Pierożki zwijamy, a następnie gotujemy przez około 7 minut w wywarze warzywnym. Na patelni prażymy siemię lniane , dodajemy masło i kawałki świeżego tymianku. Pierożki polewamy gotowym masłem.