<b>Ciasto na pierogi podstawowe : </b><br /><br />350 g mąki orkiszowej <br />100 g mąki pszennej <br />250 ml wody <br />2 jajka <br />1 łyżka oliwy z oliwek <br />1 łyżka soli <br /><br /><br /><b>Dania : </b><br /><br />Pierogi z botwinką , twarogiem i jałowcem z dressingiem z botwiny <br /><br /><b>Ciasto : </b><br />350 g mąki orkiszowej <br />100 g mąki pszennej <br />250 soku z buraka <br />2 jajka <br />1 łyżka oliwy z oliwek <br />1 łyżka soli<br /><b>Farsz : </b><br />200g liści botwinki <br />100 g twarogu półtłustego <br />5 g prażonych ziaren jałowca <br />50 ml śmietany słodkiej<br />sól , pieprz , cukier <br /><b>Dressing : </b><br />100 g łodygi z botwinki <br />50 ml oliwy z oliwek <br />25 g szczypiorku <br />10 ml czerwonego octu winnego <br />sól , pieprz , cukier <br /><br /><b><br />Sposób wykonania : </b><br /><br />Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki, a następnie wymieszania wszystkich suchych składników. Później dodajemy sok z buraka, oliwę z oliwek i sól. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji, aż będzie nam odchodzić z rąk (najpierw w metalowej misce, a następnie na stolnicy podsypując mąką, jeśli to potrzebne). Liście botwinki czyścimy pod zimną wodą i siekamy w drobne paski. Do miski wkładamy botwinę, twaróg, rozgniecione ziarna jałowca, śmietanę. Następnie wszytko razem mieszamy, doprawiając do smaku. Zwijamy pierożki, a następnie wrzucamy do wywaru warzywnego z kawałkami buraka, aby zatrzymać kolor. Gotujemy około 5-6 minut. Pozostałe łodygi botwinki siekamy w drobną kostkę, dodajemy ocet, oliwę z oliwek, szczypiorek i doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy pierożki i polewamy je dressingiem. Dekorujemy świeżymi ziołami. <br /><br /><br />Pierogi ze śliwką w formie Raviolo ze słodką śmietaną i sosem śliwkowym <br /><br /><b>Ciasto :</b><br /><br />350 g mąki orkiszowej <br />100 g mąki pszennej <br />250 ml wody <br />2 jajka <br />1 łyżka oliwy z oliwek <br />1 łyżka soli<br /><br /><b>Sos : </b><br />1 kg śliwek węgierek <br />350 g cukru <br />100 ml białego octu winnego <br /><br /><br />