Pytanie na Śniadanie

Sezon pomidorowy

SOS POMIDOROWY

10 pomidorów podłużnych
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 selera naciowego
sól, pieprz
świeża bazylia
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki oleju rzepakowego

Marchew trzemy na tarce, czosnek obieramy i siekamy razem z selerem naciowym w cienkie plasterki. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę, pozbywając się szypułki. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, smażymy na oleju rzepakowym 3-4min, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy na wolnym ogniu 30min. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy oliwę i miksujemy ½ sosu blenderem ręcznym na gładką masę. Całość dusimy 2-,na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Podajemy z makaronem lub jako składnik sosu np. do crostini czyli grzanek

KETCHUP

15 pomidorów malinowych
100 g śliwki suszonej
1/3szklanki octu
2 łyżki miodu
Pieprz, sól
Olej rzepakowy

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki,następnie kroimy w kostkę pozbywając się szypułki. Śliwki kroimy w paski. Do rozgrzanego rondla, o dużej średnicy, wlewamy olej i wrzucamy śliwki. Po 30sek dodajemy pomidory, ocet. Wszystko dusimy 30min. Na koniec miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.


Sałatka z pomidorami

3 op. mozzarelli
4 pomidory
1 pęczek natki pietruszki
świeża  bazylia
300g kurek
1 łyżka kaparów
2 bagietki
kostka masła
½ słoika suszonych pomidorów
½ szklanka oleju
3 łyżki octu winnego
 

Suszone pomidory miksujemy z masłem (zostawiając jedną łyżkę czystego masła) i doprawiamy solą. Bagietkę dzielimy na kromki pod lekkim skosem i smarujemy powstałym masłem smakowym, zapiekamy w piekarniku w 200st do zarumienienia się brzegów. Kurki płuczemy i osuszamy, następnie rozpuszczamy masło i dusimy je z dodatkiem kaparów około 10min. Mozzarellę kroimy w plastry razem z pomidorami i układamy naprzemiennie dookoła talerza, w środek nakładamy duszone kurki. Olej miksujemy z natką pietruszki i odcedzamy. Zielonym olejem polewamy pomidory i mozzarellę. Całość prószymy świeżym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami i listkami bazylii.

Więcej na ten temat