Pytanie na Śniadanie

Kurkowe szaleństwo

Sos kurkowy:

•    300g kurek
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    100g masła
•    200ml śmietany 18% albo 30 %
•    sól, pieprz
•    pietruszka
•    płatki chili

Kurki czyścimy, płuczemy.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle.  Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy kurki (te większe możemy drobno pokroić) i czosnek. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy suszone oregano i ewentualnie płatki chili. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.

Makaron z kurkami

•    mała cukinia zielona
•    150 g kurek
•    makaron
•    pietruszka
•    1 łyżka masła
•    1 cebula
•    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
•    parmezan
•    świeżo zmielony pieprz i szczypta soli morskiej
Kurki myjemy pod bieżącą wodą, gdy są większe kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelnię (na której jest rozgrzane masło) wrzucamy cukinię, czekamy aż odparuje z niej woda, następnie dodajemy kurki, Podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie dolewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Całość dusimy kilka chwil. Kwiaty cukini dodajemy na patelnię tak, aby poddusiły się w sosie.
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy wszystko.

Frittata z kurkami
 
•    250 kurek
•    4 jajka
•    1 papryka czerwona
•    1 pomidor malinowy
•    cukinia żółta
•    świeży szpinak
•    mozzarella
 
Paprykę kroimy w kostkę, podobnie jak pomidora i cukinię. Kurki podsmażamy na maśle, dodajemy warzywa oraz szpinak. Jajka mieszamy z  solą i pieprzem, zalewamy masą kurki na patelni Mieszamy wszystko, chwilę podsmażamy. Na wierzch rwiemy kawałki mozzarelli. Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
 
 



Więcej na ten temat