Pytanie na Śniadanie

Słodko-słona kuchnia jogurtowa

Racuchy biwakowe

5 opakowań Herbatników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek otrąb pszennych
szczypta soli
1 łyżeczka wody
4 jajka
50 dag jogurtu naturalnego gęstego
20 dag roztopionego masła
słoik konfitury truskawkowej
Jogurt naturalny gęsty do dekoracji
olej do smażenia

Herbatniki kruszymy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, otrębami i solą. Osobno mieszamy wodę, jajka, jogurt i masło, a następnie łączymy obie masy ze sobą do uzyskania jednolitej, lepkiej masy. Z gotowego ciasta smażymy na oleju małe, złote racuchy. Podajemy z konfiturą truskawkową i łezką gęstego jogurtu naturalnego.

Jogurtowa tortilla z letnią sałatką

Mąka 350-400g
Jogurt naturalny  gęsty 150ml
50 ml wody ciepłej
2 łyżki otrębów przennych lub żytnich
1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatki
1/2 sałaty karbowanej ciemnej
1 garść rukoli
1 awokado
200g krewetek tygrysich lub piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli cukrowej
1/2 pęczku koperku
Sos cytrynowy:
1 łyżka miodu
1 cytryna sok plus skórka
1/4 szk oleju
2 łyżki sosu sojowego

Wszystkie składniki łączymy na koniec cały czas mieszając dolewamy wolnym strumieniem olej tak aby powstała gęsta emulsja
Mąkę,otręby, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w misce dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą oraz jogurtem.
Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 0,5mm placki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 20 sek z każdej strony
Sałatę szarpiemy dodajemy rukolę i pokrojone awokado oraz cebulę cukrową pokrojoną w cienkie piórka. Krewetki obieramy i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu 3 min na koniec dodajemy posiekany czosnek i odstawiamy z patelnią na 3 min z ognia. Gotowe krewetki mieszamy z sosem cytrynowym i posiekanym koperkiem
Na tortille układamy sałatę, kawałki awokado i krewetki z sosu,  całość dekorujemy małymi łyżeczkami jogurtu i polewamy sosem cytrynowo koperkowym.
Więcej na ten temat