<br /><b> Key lime pie czyli sernik limonkowy</b><br /><br />- 300 g ciasteczek owsianych, pokruszonych, szczypta soli<br />- 150g masła, roztopionego<br />- skórka i sok z 8 dużych limonek<br />- 570 ml śmietanki 36%<br />- 390 g mleka skondensowanego, słodzonego<br /><br />Roztopione masło wymieszać dokładnie z ciastkami i solą, wyłożyć nimi dno tortownicy 22-24 cm (pokrytej papierem do pieczenia), odstawić do lodówki;<br />Sok z limonek wlać do miski i zmiksować ze śmietaną oraz mlekiem skondensowanym, pod koniec wmieszać łopatką skórkę z limonek; masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy i schłodzić w lodówce (ok 4 godzin) przed podaniem.<br /><br /><br /> <b>Delikatny sernik z ziemniakami</b><br /><br />1 kg białego sera do serników<br />2-3 ugotowane kartofle<br />szklanka cukru drobnego<br />1/2 opakowania budyniu śmietankowego<br />200 g roztopionego masła<br />5 jaj (osobno żółtka, białka ubite)<br />1 łyżka proszku do pieczenia<br />Naturalny ekstrakt z wanilii<br />Rodzynki (w zależności od upodobania, namoczone wcześniej np. w rumie lub wiśniówce)<br />skórka starta z pomarańczy<br /><br />Nastawić piekarnik na 160 st C.<br /><br />Biały ser i przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmiksować z cukrem i żółtkami jaj, dodając partiami masło, budyń, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka, rodzinki i skórkę z pomarańczy. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Piec ok 60 minut, po upieczeniu pozostawić w piecu do ostygnięcia. Przed podaniem schodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub kajmakiem.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />