Pytanie na Śniadanie

Serniczki


 Key lime pie czyli sernik limonkowy

- 300 g ciasteczek owsianych, pokruszonych, szczypta soli
- 150g masła, roztopionego
- skórka i sok z 8 dużych limonek
- 570 ml śmietanki 36%
- 390 g mleka skondensowanego, słodzonego

Roztopione masło wymieszać dokładnie z ciastkami i solą, wyłożyć nimi dno tortownicy 22-24 cm (pokrytej papierem do pieczenia), odstawić do lodówki;
Sok z limonek wlać do miski i zmiksować ze śmietaną oraz mlekiem skondensowanym, pod koniec wmieszać łopatką skórkę z limonek; masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy i schłodzić w lodówce (ok 4 godzin) przed podaniem.


 Delikatny sernik z ziemniakami

1 kg białego sera do serników
2-3 ugotowane kartofle
szklanka cukru drobnego
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
200 g roztopionego masła
5 jaj (osobno żółtka, białka ubite)
1 łyżka proszku do pieczenia
Naturalny ekstrakt z wanilii
Rodzynki (w zależności od upodobania, namoczone wcześniej np. w rumie lub wiśniówce)
skórka starta z pomarańczy

Nastawić piekarnik na 160 st C.

Biały ser i przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmiksować z cukrem i żółtkami jaj, dodając partiami masło, budyń, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka, rodzinki i skórkę z pomarańczy. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Piec ok 60 minut, po upieczeniu pozostawić w piecu do ostygnięcia. Przed podaniem schodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub kajmakiem.









Sernik truskawkowy z mascarpone w pucharkach

500 g truskawek
1 cytryna (skórka i sok)
100 g drobnego cukru
250 g serka mascarpone
280 g serka kremowego
400 g śmietany kremówki 36%

Truskawki zmiksować na gładkie puree z sokiem i skórką z cytryny i cukrem; ser mascarpone, serek kremowy i śmietanę zmiksować i ubijać aż całość będzie gładka, dodać puree z truskawek, zmiksować. Przełożyć do szklaneczek lub pucharków, przekładając bezami, ubitą śmietaną, lodami lub świeżymi owocami.

Więcej na ten temat