Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowo-bazyliowym<br /><br /><br /><br /><b>Składniki</b>:<br /><br />1 mała młoda kapusta<br />½ kg zmielonego 100 % mięsa wieprzowo-wołowego<br />100 g ryżu<br />2 cebule<br />150 g koncentratu pomidorowego<br />3/4 l pasatty pomidorowej<br />1 łyżka masła<br />garść liści bazylii<br />3 liście laurowe<br />3 ziarna ziela angielskiego<br />sól, cukier, pieprz do smaku<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br /><br />Kapustę podzielić na liście, po czym sparzyć je aż będą elastyczne we wrzątku.<br />Ryż ugotować do miękkości. Cebule posiekać. ½ podsmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, dodać do ryżu. Gorący ryż wymieszać łyżką z surowym mięsem mielonym. Faszerować liście kapusty zwijając je jak krokiety. Ściśle układać przygotowane gołąbki w garnku lub naczyniu do zapiekania. Zalać 1 szklanką bulionu i ½ pasatty, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować lub zapiekać przez godzinę.<br /><br /><b>Sos:</b><br />Resztę smażonej cebuli zmiksować z puszką pomidorów, resztą pasatty, połową liści bazylii, doprawić do smaku. Podgrzać. Gołąbki podawać z sosem, gorące, posypane bazylią.<br /><br />Rada: Aby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania, warto ułożyć na dnie garnka porwane lub zniszczone liście kapusty – uchronią potrawę przed zbyt szybkim gotowaniem.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />