Pytanie na Śniadanie

Gołąbki palce lizać!

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowo-bazyliowym



Składniki:

1 mała młoda kapusta
½ kg zmielonego 100 % mięsa wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
2 cebule
150 g koncentratu pomidorowego
3/4 l pasatty pomidorowej
1 łyżka masła
garść liści bazylii
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę podzielić na liście, po czym sparzyć je aż będą elastyczne we wrzątku.
Ryż ugotować do miękkości. Cebule posiekać. ½ podsmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, dodać do ryżu. Gorący ryż wymieszać łyżką z surowym mięsem mielonym. Faszerować liście kapusty zwijając je jak krokiety. Ściśle układać przygotowane gołąbki w garnku lub naczyniu do zapiekania. Zalać 1 szklanką bulionu i ½ pasatty, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować lub zapiekać przez godzinę.

Sos:
Resztę smażonej cebuli zmiksować z puszką pomidorów, resztą pasatty, połową liści bazylii, doprawić do smaku. Podgrzać. Gołąbki podawać z sosem, gorące, posypane bazylią.

Rada: Aby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania, warto ułożyć na dnie garnka porwane lub zniszczone liście kapusty – uchronią potrawę przed zbyt szybkim gotowaniem.











 Wegańskie gołąbki z czarnym ryżem, nerkowcami i miętą, w sosie z masła orzechowego, papryki i cieciorki.


Składniki:

1 mała główka kapusty włoskiej lub młodej
200 g bio czarnego ryżu
150 g orzechów nerkowca
1 laska cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki masła orzechowego
½ pęczka świeżej mięty
sól, pieprz
kiełki lub jadalne kwiaty do dekoracji



Przygotowanie:

Ryż zalać wodą i gotować do miękkości z 3 gałązkami mięty i laską cynamonu.
Nerkowce zalać wrzącą wodą i odstawić. Paprykę wysmarować oliwą ponakłuwać widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piec aż skórka będzie ciemna.
Cebule posiekać i zeszkilić na ½ ilości oliwy. Połowę odłożyć, do reszty dodać posiekany czosnek i połowę osączonej z zalewy cieciorki, podsmażyć aż będzie chrupiąca. Odstawić.
Wyjąć z pieca pieczoną paprykę, przełożyć ją do miski i przykryć ją, dzięki temu zabiegowi skórka łatwiej odejdzie.

Gdy ryż będzie ugotowany wyjąć z niego miętę i laskę cynamonu, następnie osączyć nerkowce i miksować w blenderze na masło, powoli dolewając wodę. Do ryżu dodać ¾ masła z nerkowców, podsmażoną cieciorkę, kilka listków posiekanej mięty, po czym doprawić solą i pieprzem.
Faszerować liście kapusty, zwijać w koperty, po czym układać w naczyniu do zapiekania.

Sos:

Paprykę obrać ze skórek. Zmiksować z masłem orzechowym, 100 ml wody i resztą cieciorki. Doprawić solą i pieprzem. Połową sosu zalać gołąbki i zapiekać je 30 minut w 180 stopniach. Podawać z kiełkami, masłem z nerkowców i resztą, wcześniej podgrzanego sosu.

Więcej na ten temat