Składniki:
2 1/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki kaszy jaglanej
15 - 20 daktyli
1 gorzka czekolada
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami.
Składniki na 1 - 2 porcje:
1 dojrzałe awokado
2 - 3 łyżki gorzkiego kakao
2 - 3 łyżki syropu z agawy
2 - 3 łyżki mocnej kawy
szczypta soli morskiej
do podania: garść truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodać do naczynia blendera i zmiksować na gładki krem, albo rozgnieść widelcem i wymieszać. Przełożyć do pucharków, schłodzić i podawać z truskawkami.
Bita śmietana kokosowa
Składniki:
puszka mleka kokosowego, schłodzonego przez przynajmniej dobę w lodówce
2 - 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otworzyć i oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody. Tłuszcz przełożyć do miski razem z cukrem pudrem, a wodę odlać i wykorzystać do koktajlu lub budyniu.
Do kokosowego tłuszczu dodać cukier puder i ubić na sztywną bitą śmietanę. Zjeść z miską truskawek albo z tym, na co się ma ochotę.