Pytanie na Śniadanie

PENNE FANTASIA i SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

PENNE FANTASIA

Składniki
(4 porcje):
400g makaronu Penne Rigate Barilla
250 ml przecieru pomidorowego
150 ml śmietany
100 g szynki Prosciutto
50 ml białego wina
10 czarnych oliwek bez pestek
10 g masła
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę, a oliwki na drobne kawałki.
W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło, a następnie przez 2 minuty podsmażać szynkę i oliwki. Po zwiększeniu płomienia wlać wino, aby się zredukowało. Kiedy to się stanie, dodać śmietanę oraz przecier pomidorowy i gotować przed 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Odcedzony makaron połączyć z sosem i oprószyć oregano.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Składniki
(6 porcji):
600 g makaronu Spaghetti Barilla
600 g drobno pokrojonych pomidorów bez skórki
200 g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plasterki
6 anchois utartych w moździerzu lub bardzo drobno posiekanych    
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy Extra Vergine
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka solonych kaparów dokładnie opłukanych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól

Przygotowanie:
Na oliwie roztopić masło z oliwą, a następnie podsmażyć posiekany czosnek oraz  rozdrobnione anchois.
Kiedy czosnek się zarumieni, dodać oliwki, kapary i pomidory. Przez chwilę podgrzewać na dużym ogniu, ciągle mieszając.  
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, mieszając od czasu do czasu. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem.
Przełożyć na talerze oraz posypać natką pietruszki



Więcej na ten temat