Pytanie na Śniadanie

Ziemniaczki gotowane i smażone


 Kugel ziemniaczany z pomidorami i ziołami


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 pęczek bazylii
1 puszka pomidorów
200 ml śmietany 18 %
100 g polskiego boczku dojrzewającego
60 g sera chedar lub bursztyn
masło do formy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotwać na półtwardo. Każdy z nich głęboko ponacinać w 2-3 mm odstępach po czym ułożyć je w wysmarowanej masłem formie do zapiekanki, lub małych kokilkach. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory zmiksować ze śmietaną, połową pęczka bazylii i 1/3 sera. Masą zalać młode ziemniaki. Piec 30 minut w 200 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą sera. Zapiec.
Podawać udekorowane listkami bazylii.


 Placki ziemniaczane z mascarpone, truskawkami, borówkami i miętą

Składniki:

Placuszki:
1/2 kg młodych ziemniaków
150 g mąki orkiszowej
2 jajka
1 mała cebula
szczypta soli
masło lub olej do smażenia

krem:
250 g serka mascarpone
1 laska wanilii
3 bezy
garnisz:
½ kg truskawek
250 g borówek amerykańskich
listki mięty


Przygotowanie:

Krem:
 Mascarpone wymieszać z wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami.
Puder bezowy: Bezy zmiksować z drewnianą częścią wanilii na puder.

Placuszki:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski z cebulą zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i jajka. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można dosypać mąki. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle

Placuszki układać na talerzach, dekorować kremem, owocami, bezowym pudrem i listkami mięty.




Młode ziemniaki z sałatą polską

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy
gruba sól morska

4 jajka ugotowane na półtwardo

1 główka sałaty masłowej
6 rzodkiewek
150 ml jogutru naturalnego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól,pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i pokroić na ósemki. Włożyć do wrzątku i gotować 5 minut. Po tym czasie osączyć je, natrzeć oliwą i posypać grubą solą. Piec w 210 stopniach aż do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
W tym czasie jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i połową siekanego szczypioru.
Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Oczyszczone rzodkiewki i jajka pociąć na 4 części. Rozłożyć je na sałacie. Sałatkę polać sosem i posypać resztą szczypiorku.

Gorące pieczone ziemniaki podawać z sałatką.

Więcej na ten temat