Pytanie na Śniadanie

Prawdziwy włoski makaron

Makaron casarecce z kremem z cukinii

Składniki:

500g makaronu Casarecce Barilla
150g sera Parmezan
Świeża bazylia
2 łodygi selera naciowego
100g pestek słonecznika
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Oliwa extra vergine

Przygotowanie:
Makaron należy gotować w osolonej wodzie przez 9 minut.
W międzyczasie na patelni podsmażamy czosnek, pestki słonecznika oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu miksujemy przy pomocy blendera,  dodając sól, pieprz, oliwę oraz bazylię.
Makaron occedzamy oraz łączymy z kremem. Doprawiamy do smaku, a następnie podajemy ze świeżym pieprzem.




Orrechiette z bakłażanem

Składniki:
500g makaronu Orechiette Barilla
2 szalotki
Natka Pietruszki
Seler naciowy
2 ząbki czosnku
300g bakłażana
Oliwa extra vergine
Ostra papryczka
Parmezan
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron Orecchiette zagotować w osolonej wodzie.
W międzyczasie na dużej ilości oliwy z ostrą papryczka podsmażyć szalotkę, czosnek, selera oraz bakłażana (uprzednio pokrojone w kostkę).
Odcedzony makaron przełożyć na patelnię do sosu, oprószyć parmezanem oraz szczyptą posiekanej natki.








Więcej na ten temat