Pytanie na Śniadanie

Omlety na słodko i słono

Omlet ze szpinakiem czy rabarbarem i grapefruitem?
podpis źródła zdjęcia
Zapiekany omlet ze szparagami, rzodkiewką i czosnkiem niedźwiedzim z serem emiligrane.

Przepis na 1 porcje

Składniki:
3 jajka
100 ml śmietany 36 %
5 zielonych szparagów
500 ml wywaru warzywnego
40 g cukru
rzodkiewka
czosnek niedźwiedzi  (1listek do dekoracji) 50 g masła cytryna olej do smażenia sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi należy obrać i gotować przez około 3 minuty w wywarze warzywnym z odrobiną soli i cukru. W tym samym czasie jajka
wybijamy do małej miseczki, następnie dodajemy świeżo posiekany czosnek niedźwiedzi, śmietanę, sól i pieprz. Wszystko razem
mieszamy za pomocą rózgi do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię lejemy olej roślinny, następnie dodajemy odrobinę
masła i czekamy aż nam się masło rozpuści. Wlewamy całość na patelnię i powoli smażymy, uważając aby kolor nam się zrobił lekko
brązowy lub złotawy. Omlet przekładamy na deskę, następnie kładziemy ugotowane szparagi i całość razem zawijamy. Następnie
sypiemy startym serem i zapikamy przez około 5 minut w piekarniku. Dekorujemy świeżą rzodkiewką z liśćmi.


Omlet z przysmakiem chrzanowym, wędzonym półgęskiem i twarożkiem ze szczypiorkiem


Składniki:
3 jajka
100 ml maślanki
50 g masła
olej do smażenia
przysmak chrzanowy
100 g wędzonego półgęska
100 g twarogu półtłustego
szczypiorek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wędzony półgęsek kroimy na krajalnicy na plasterki grubości 1-2 mm. Do miski wrzucamy jajka, maślankę, przysmak chrzanowy.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Omlet smażymy na patelni z dodatkiem masła i oleju. Pod koniec smażenia układamy
półgęsek i przekładamy na pół. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz. Całość dekorujemy świeżymi liśćmi musztardowca.


Omlet z rabarbarem, grejpfrutem i świeżą miętą


Składniki:
3 jajka
1 kg rabarbaru
woda
cukier trzcinowy
2 grejpfruty
wanilia
cukier puder
anyż
goździki
 50 g masła
 olej

Przygotowanie:
Jajka oddzielamy od białek następnie białka ubijamy na sztywną masę za pomocą rózgi, żółtka ucieramy z cukrem i na koniec wszystko razem łączymy. Rabarbar należy bardzo cienko obrać w pierwszej włóknistej warstwy. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier trzcinowy anyż i goździki. Wszystko gotujemy do otrzymania syropu w którym będziemy gotować obrany i pokrojony rabarbar. Na patelnie dajmy masło i olej i smażymy małe placki. Grejpfruta filetujemy i odkładamy do miski gdzie mieszamy z wanilią i cukrem pudrem. Nasze małe omleciki przekładamy ugotowanym rabarbarem, grejpfrutem i dekorujemy świeża miętą.

Więcej na ten temat