Składniki:
300g makaronu Penne Rigate Barilla
250g bakłażanów
150g sera Ricotta
350g pomidorów z puszki
50g cebuli
15 ml oliwy z oliwek Extra Vergine
5 listków bazylii
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w kostkę, delikatnie posolić i odstawić na ok.20 minut, aż odcieknie z niego woda.
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż się zarumienią. Dodać bakłażana, pomidory z puszki, sól, pieprz i dusić przez ok. 15-20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem, bazylią i ricottą.
Podawać bezpośredni po przygotowaniu.
Składniki:
300g makaronu Penne Rigate Barilla
600g pomidorów z puszki
30ml oliwy Extra Vergine
2 ząbki czosnku
20g natki pietruszki
Szczypta chili
Sól
Przygotowanie:
W rondlu podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, pilnując aby się nie zarumienił. Dodać chili. Dodać pomidory, posolić i dusić na średnim ogniu przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem i posiekaną natką pietruszki.