Składniki:
2 dojrzałe mielony
250 g truskawek
2 pomarańcze (i skórka starta z połowy jednej pomarańczy)
Kilka owoców liczi
Pół szklanki cukru
Pół szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
Sok i skórka z 1 cytryny
Duża laska wanilii
Przygotowanie:
Wodę zagotować z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz przepołowioną laską wanilii; gotować syrop ok. 15 minut, odstawić do ostudzenia, dodać skórkę z pomarańczy.
Melony przepołowić i wydrążyć nasiona, łyżeczką wyjąć część miąższu pozostawiając resztę melona ze skórką na później. Pozostałe owoce obrać i pokroić w dużą kostkę, zalać wszystkie owoce syropem waniliowym i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki; przed podaniem przełożyć owoce do połówek melonów, udekorować porcją sorbetu i listkiem bazylii.
Mus czekoladowy z chili i sorbetem malinowym
Składniki:
200 g czekolady (minimum 60% kakao)
6 jaj
6 łyżek cukru drobnego
Papryczka chili (mała świeża lub suszona w płatkach)
Sorbet malinowy
Świeże maliny
Przygotowanie:
Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek;
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej; białka ubić na sztywno ze szczyptą soli; żółtka zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i szczyptę chili; delikatnie wmieszać ubite białka; przełożyć mus do naczynek lub do pierścieni cukierniczych wyłożonych folią, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny;
Podawać z sorbetem malinowym i świeżymi malinami;