Składniki:
150g kaszy pęczak
pęczek szparagów zielonych
dojrzałe awokado
dojrzały owoc granatu
świeża mięta
limonka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko. Szparagi podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, pokroić. Awokado pokroić w małą kostkę. Do kaszy dodac warzywa i pestki granatu, przyprawić drobno posiekaną miętą, sokiem z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem. Sałatka powinna się „przegryźć: przez ok 2 h.
GRZANKI ZE SZPARAGAMI
Składniki:
Kilka szparagów białych i kilka zielonych
małe opakowanie tłustego twarogu
jogurt naturalny
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
ciabatta
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciabattę pokroić w kromki, skropić oliwą i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż stanie się złocista i chrupiąca. Twaróg wymieszać z 2 łyżkami jogurtu, posiekanymi drobno ziołami, solą i pieprzem.
Szparagi obrać i za pomocą obieraczki wykrawać cienkie paseczki. Gorące grzanki posmarować serkiem i ułożyć naprzemiennie paseczki zielonych i białych szparagów. Przed podaniem skropić oliwą.
PIZZA ZE SZPARAGAMI
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Składniki:
opakowanie mozzarelli
pęczek zielonych szparagów
oliwa z oliwek
cytryna
2 łyżki tartego parmezanu
4 jajka zielononóżki
Przygotowanie:
Składniki ciasta wyrobić dokładnie i pozostawić do wyrośnięcia na ok.45 minut. Szparagi przekroić wzdłuż, wymieszać z sokiem z połowy cytryny, parmezanem, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Mozzarelle pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury i włożyć do niego blachę żeby się grzała.
Ciasto cienko rozwałkować i położyć na rozgrzanej blasze. Szybko ułożyć mozzarellę, szparagi i rozbić jajka. Wstawić do piekarnika i piec aż ciasto stanie się chrupiące, ser się rozpuści,a jajka zetną (ok. 10 minut w zależności od piekarnika).