<b>Makaroniki</b><br /><br />Składniki:<br />220 g cukru pudru<br />120 g migdałów bez skórki<br />120 g białek<br />80 g cukru kryształu<br />żółty barwnik w proszku<br /><br />Przygotowanie:<br />Migdały zmielić z cukrem pudrem na pył, przesiać przez sito do miski; białka ubić, pod koniec ubijania dodając partiami cukier kryształ tak, aby cały się rozpuścił oraz barwnik spożywczy; ubite białka dodać do przesianych migdałów z cukrem, mieszać delikatnie do uzyskania lekko lejącej konsystencji;<br />Na papierze do pieczenia wyszprycować (rękawem cukierniczym) ciasteczka o wielkości ok 3 cm. Odstawić na ok. 15 minut, aby masa wyschła. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 135-145 st C (bez termoobiegu) na kwadrans do 20 minut; przy pomocy płaskiego noża lub łopatki zdjąć delikatnie z papieru i wysuszyć makaroniki na kratce. Najlepiej upiec je na dzień przed dekorowaniem.<br /><br />