Pytanie na Śniadanie

Makaroniki

Przepyszne makaroniki
podpis źródła zdjęcia
Makaroniki

Składniki:
220 g cukru pudru
120 g migdałów bez skórki
120 g białek
80 g cukru kryształu
żółty barwnik w proszku

Przygotowanie:
Migdały zmielić z cukrem pudrem na pył, przesiać przez sito do miski; białka ubić, pod koniec ubijania dodając partiami cukier kryształ tak, aby cały się rozpuścił oraz barwnik spożywczy; ubite białka dodać do przesianych migdałów z cukrem, mieszać delikatnie do uzyskania lekko lejącej konsystencji;
Na papierze do pieczenia wyszprycować (rękawem cukierniczym) ciasteczka o wielkości ok 3 cm. Odstawić na ok. 15 minut, aby masa wyschła. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 135-145 st C (bez termoobiegu) na kwadrans do 20 minut; przy pomocy płaskiego noża lub łopatki zdjąć delikatnie z papieru i wysuszyć makaroniki na kratce. Najlepiej upiec je na dzień przed dekorowaniem.

Nadzienie cytrynowe do makaroników

Składniki:
200 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki
70 ml wina musującego
skórka starta z połowy cytryny

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej; śmietanę i wino zagotować, gorące przelać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać energicznie aż całość będzie gładka i lśniąca, dodać skórkę z cytryny, przykryć szczelnie folią i odstawić na minimum 5 godzin do lodówki; schłodzoną masą przekładać makaroniki.

Krem kawowo pralinowy

Składniki:
120 g miękkiego masła
50 g masy pralinowej
50 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mascarpone

Przygotowanie:
Masę pralinową i 50 g masła zmiksować na gładką masę; osobno zmiksować 70 g masła, cukier puder, kawę i mascarpone, ostrożnie połączyć obie masy w gładki krem; ponieważ masa szybko gęstnieje w lodówce, najlepiej dekorować makaroniki kremem w temperaturze pokojowej.


Ganasz czekoladowy z pomarańczą

Składniki:
200 g czekolady min.60%
125 g śmietany 36%

Przygotowanie:
Czekoladę pokroić drobno i zalać gorącą czekoladą. Mieszać aż całość bedzie gęsta i blyszcząca, przykryć i odstawić na kilka godzin. Gęstym kremem przekładać makaroniki, odstawić do lodówki.

Więcej na ten temat