Pasta z marchewki i harissy
Składniki:
4 marchewki
2 czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki harissy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Marchew i paprykę dokładnie umyć, następnie paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego, a marchew pozostawić w całości. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25 - 30 minut, czyli do czasu, aż marchew będzie bardzo miękka, a papryka będzie miała czarną skórę.
2. Upieczone warzywa schłodzić, następnie obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części i przy pomocy blendera utrzeć na gładką pastę razem z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić, podawać na ulubionym pieczywie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.