Pytanie na Śniadanie

Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
• 4 tylne udźce królika
• 120 g brokuła
• 1 papryka czerwona
• 1 czerwona cebula
• 1 biała cebula
• 80 g selera naciowego
•100 g marchewki
• 100g kalafiora
•  40 g selera
•  4 zabki czosnku
• pieprz do smaku
• kolendra, owoc jałowca, kmin rzymski
Wywar
• 0,5 l wody
• 1 marchew
• 1/4 selera,
• 4 gałązki natki pietruszki
• liść laurowy, ziele angielskie,
pieprz, czosnek

WYKONANIE
Wywar: Do małego rondelka wrzucamy warzywa
i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy
na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Odstawiamy na bok.
Udźce królika myjemy pod wodą i osuszamy
ręcznikiem papierowym. Kładziemy
na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę,
paprykę, marchew i seler kroimy w kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy
do mięsa. Oprószamy kolendrą, kminem
i owocem jałowca. Zalewamy wcześniej przygotowanym
i odcedzonym wywarem i dusimy
około godziny w piekarniku nagrzanym
do temp.180°C. Co jakiś czas sprawdzamy,
czy mięso jest miękkie. 20 minut przed końcem
dorzucamy kalafior i brokuł.
Więcej na ten temat