Pytanie na Śniadanie

Tarta z wiosennego ogrodu

opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości (na maśle)
3 duże jajka z wolnego wybiegu
250 ml śmietany 36%
100g dobrego żółtego sera
opakowanie groszku mrożonego
2 pęczki rzodkiewki z pięknymi listkami (będziemy używać liści) cebulka dymka świeże zioła: tymianek, bazylia, mięta, koperek sól, pieprz sucha fasola papier do pieczenia

ciasto francuskie ułożyć w formie do tarty, ułożyć na nim papier do pieczenia i wysypać sucha fasolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć papier i fasolę.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami i startym na drobnej tarce serem, przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Masę wylać  na ciasto ułożyć na nim rozmrożony wcześniej groszek, talarki dymki i pokrojone rzodkiewki.
Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto i posypać listkami rzodkiewki, zapiekać jeszcze kilka minut. Ciasto wystudzić i posypać świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Więcej na ten temat