Pytanie na Śniadanie

Kluski śląskie w nowoczesnym wydaniu

Kluski śląskie w nowoczesnym wydaniu


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)


Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i dokładnie rozgnieść na gładkie puree.dodaj do puree mąkę i jajka. Wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.uformuj z ciasta wałki.podziel na mniejsze kawałki i każdy jeszcze rozwałkuj na długie „nitki”gotuj kluski w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.odcedź kluski i podawaj z pesto.

 

Pesto

Skałdniki:

  • czosnek
  • suszone pomidory
  • oliwa
  • parmezan
  • bazylia
  • słonecznik

 

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.wymieszaj z kluskami.

Sos w stylu azjatyckim

Składniki:

  • czosnek
  • chilli
  • imbir
  • szalotka
  • soja sos
  • sok z limonki
  • sos rybny
  • kolendra
  • cukier palmowy
  • olej sezamowy

 

Wszystkie składniki drobno posiekaj i zalej gorącym olejem sezamowym.dodaj do smaku sojowy sos, sos rybny i cukier.wymieszaj z kluskami.

 

Więcej na ten temat