Kluski śląskie w nowoczesnym wydaniu
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i dokładnie rozgnieść na gładkie puree.dodaj do puree mąkę i jajka. Wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.uformuj z ciasta wałki.podziel na mniejsze kawałki i każdy jeszcze rozwałkuj na długie „nitki”gotuj kluski w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.odcedź kluski i podawaj z pesto.
Pesto
Skałdniki:
- czosnek
- suszone pomidory
- oliwa
- parmezan
- bazylia
- słonecznik
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.wymieszaj z kluskami.
Sos w stylu azjatyckim
Składniki:
- czosnek
- chilli
- imbir
- szalotka
- soja sos
- sok z limonki
- sos rybny
- kolendra
- cukier palmowy
- olej sezamowy
Wszystkie składniki drobno posiekaj i zalej gorącym olejem sezamowym.dodaj do smaku sojowy sos, sos rybny i cukier.wymieszaj z kluskami.