Kuku mas curry - jedno z najbardziej znanych dań kuchni lankijskiej czyli gęste i aromatyczne curry z kurczaka i placuszki roti
Składniki:
Ziarna kolendry 1 łyżka
Ziarna kuminu 1 łyżka
Pieprz w ziarnach 1 łyżka
Nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
Kardamon 2 sztuki
Chilli suszone 2 sztuki
Cynamon kora 4 cm
Olej kokosowy 4 łyżki
Imbir 5 cm
Czosnek 3 ząbki
Kozieradka 1 łyżka
Liście limonki 5 sztuk
Cebula czerwona 1 sztuka
Trybowane podudzia z kurczaka 0,5 kg
Kurkuma 1 łyżka
Mleko Kosowe 300 ml
Przecier pomidorowy 100 ml
Kolendra
Przepis:
Kolendrę, kumin, pieprz, fenkuł, kozieradkę, kardamon i chilli upraż kilka minut na suchej patelni. Przyprawy rozdrobnij w młynku do kawy lub blenderze na proszek.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, przesmaż rozdrobniony czosnek i imbir, pokrojoną w piórka cebulę, liście limonki i pokrojonego w kawałki kurczaka. Kiedy mięso się przyrumieni dodaj zmielone przyprawy oraz kurkumę. Smaż kolejne 2-3 minuty. Zalej wodą i duś 10 minut. Dodaj mleczko Kokosowe i przecier pomidorowy i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z placuszkami roti i świeżą kolendrą.
Kokosowe placki roti
Składniki:
Wiórki kokosowe 50 gram
Mąka pszenna 50 gram
Woda 100 ml
Olej rzepakowy 2 łyżki
Sól
Przepis:
Wiórki kokosowe zalej 1/3 gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. Wymieszaj z reszta wody, mąka i solą. Formuj placuszki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem 2-3 minuty z każdej strony.