Pytanie na Śniadanie

Pierogi z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim


Ciasto

  • 400 g mąki
  • ok 240 ml wrzącej wody
  • 150g szpinaku liściastego
  • szczypta soli
  • 80ml oleju

Nadzienie

  • 500g chudego twarogu
  • 300g groszku zielonego
  • Garść czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml oliwy
  • 100g natki pietruszki
  • 50g szczypiorku
  • 100g parmezanu
  • 100g bułki tartej
  • 100g bułki tartej panco
  • 100ml oliwy
  • Oregano, papryka słodka, sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania

Ciasto: szpinak opłukać, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i kiedy ściemnieje zmiksować z dodatkiem wrzątku na gładko.

Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól, mielony szpinak, olej i zaparzyć resztą wrzątku. Wyrobić na gładko, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut

Zimne ciasto rozwałkować na cienki płat, wyciąć krążki odpowiedniej wielkości i wypełnić przygotowanym nadzieniem.

Nadzienie: na patelni zeszklić siekany czosnek z groszkiem, dodać siekany czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki i szczypiorek. Finalnie połączyć z twarogiem i doprawić do smaku.

Pangrattata – tarty parmezan połączyć z oliwą, bułkami tartymi i przyprawami. Upiec w piekarniku ok 15 minut w 180 C. Wystudzić

Więcej na ten temat