Składniki (4 porcje):
Na zupę:
2 duże pory (biała i jasnozielona część)
2 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
1 korzeń pietruszki (obrany i pokrojony w plasterki)
1/2 korzenia selera (ok. 150 g, pokrojony w kostkę)
1 mała cebula (posiekana)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
700 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki (30%)
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i biały pieprz do smaku
Oliwa truflowa do wykończenia
Chrust z boczku:
2 plastry cienko krojonego boczku
Papier do pieczenia
Prażone pestki dyni: 3 łyżki pestek dyni
Szczypta soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dekoracja: Świeże listki tymianku lub natka pietruszki (opcjonalnie)