Dorsz w sosie beurre blanc z omułkami i puree ziemniaczanym
Składniki na 4 osoby:
600 g polędwicy z dorsza
sól, pieprz
oliwa z oliwek
500g świeżych muli/omułków
1 pęczek natki pietruszki
4 szalotki
100 ml białego wina
200 g masła
600g ugotowanych ziemniaków
Przepis:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dopraw solą i zaciągnij masłem na gładkie puree. Pokrój szalotki w piórka a natkę pietruszki poszatkuj. Podsmaż je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Zahartuj winem i zacznij rozpuszczać w winie masło nie przegrzewając go a tylko mieszając, aby się rozpuściło i podgrzało. W międzyczasie usmaż wyporcjowanego dorsza na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Omułki wrzuć do sosu i daj się im otworzyć. Układaj puree, rybę, omułki a sos zredukuj szybko i polej nim całość. Gotowe