Pytanie na Śniadanie

Gofry z kremem toffee i karmelizowanymi bananami

Gofry z kremem toffee i karmelizowanymi bananami


Składniki na 4 osoby:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jaja
  • 125 ml roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 banany
  • 1 łyżka cukru


Przepis:

W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie zrób karmel z cukru na suchej patelni, dodaj masło i śmietankę. Całość rozpuść i zredukuj o połowę. Banany obierz, przepołów wzdłuż posyp cukrem i smaż na suchej patelni. Gofry podawaj z kremem toffee i bananami. Gotowe!

Więcej na ten temat