Pieczona dorada z cytryną i fenkułem, podana z cieciorką w pomidorach z kminem
Składniki na 4 porcje:
2 duże patroszone dorady
1 cytryna
1 fenkuł
1 kg soli morskiej gruboziarnistej
800g ugotowanej cieciorki
4 ząbki czosnku
1 saszetka mielonego kminu rzymskiego
1 kg krojonych pomidorów
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przepis:
Doradę umyj i osusz. Włóż do środka do każdej 2 plastry cytryny i kilka plastrów cienko pokrojonego fenkułu. Rozsyp sól na blasze, zetrzyj skórkę z cytryn, ułóż dorady i przykryj je szczelnie resztą soli. Nie musisz zakrywać rybom głów. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i piecz ryby przez 25 minut. W tym czasie podsmaż na oliwie pocięty w plasterki czosnek, dodaj cieciorkę, kmin oraz pomidory. Całość duś aż ryby będą gotowe. Dopraw całość solą. Wyjmij ryby, delikatnie zdejmij sól i wyfiletuj je. Układaj na cieciorce z pomidorami. Dekoruj szczytami z fenkułu. Gotowe