Krem z marchwi z chrupiącą cieciorką i grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 600 g marchewki
- 100 g ziemniaków
- pęczek włoszczyzny na ok 2l bulionu
- szklanka mleka
- pół małego pora
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 500ml greckiego jogurtu
- 300g cieciorki konserwowej
- sól, pieprz, papryka, oregano do smaku, wędzonej papryki
- 4 filety drobiowe
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować z przyprawami i ugrillować ok 15 minut obracając.
W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz resztę warzyw. Marchewkę pokroić w talarki.
Podsmażoną zawartość zalać zimną wodą i ugotować ok 35 minut. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, mleko i całość zblendować.
Cieciorkę odsączyć i połączyć z przyprawami i odrobiną oliwy. Upiec pod grillem w piekarniku ok 20 minut w 190 C.
Gotową zupę marchewkową podać z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chili. Smacznego!