Pasta ze śledzia
- duży filet ze śledzia
- mały ugotowany ziemniak (ok. 50 g)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z ¼ cytryny (mała cytryna)
- ½ łyżeczki startego chrzanu
- 2 duże lub 3 małe suszone pomidory w oleju
- ½ szalotki
- świeży koperek
- łyżeczka suszonej żurawiny (żurawinę należy wcześniej namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę)
- czarny pieprz
- ½ papryki ostrej w occie (opcjonalnie – jeśli lubisz ostre dania)
Składniki na sos:
- 50 ml śmietany 12%
- łyżeczka musztardy miodowej
- kromka chleba
Przygotowanie:
Śledzie, ziemniak i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a szalotkę, żurawinę, paprykę ostrą i koperek drobno posiekaj. Wszystkie pokrojone/posiekane składniki dobrze wymieszaj, przypraw czarnym pieprzem i dwiema łyżkami śmietany.
Przygotowanie sosu:
W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałą część śmietany z musztardą.