Pasta z awokado i fetą
- 2 sztuki awokado (dojrzałe)
- 75-100 g fety
- ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojonej)
- Sok i skóra tarta z 1/3 cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta suszonego oregano
- szczypta pieprzu i soli
Widelcem zmiażdż miąższ awokado. Dodaj resztę składników i kontynuuj mieszanie widelcem, aż uzyskasz jednolitą pastę. Jeśli lubisz bardziej kwaśny smak, możesz dodać więcej soku z cytryny.
Sos:
- opakowanie jogurtu kokosowego
- Świeża kolendra drobno posiekana
- ½ albo limonka (skóra i sok)
- sól i pieprz
- opcjonalnie – łyżeczka oliwy z oliwek
Wymieszaj wszystkie składniki i sos gotowy. W zależności czy lubisz bardziej kwaskowaty, możesz dodać więcej lub mniej soku z limonki. Również, jeśli lubisz słodkie nuty, możesz dodać trochę miodu albo syropu klonowego.
Serwuj z jajkiem w koszulce i łosoś wędzony