Malinianki to obok jagodzianek najczęściej kupowane letnie drożdżówki. Teraz nie mają konkurencji, bo sezon na jagody się skończył. Ile cukierni tyle kształtów i koncepcji...
Nasz gość zaproponuje pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodką polewą o smaku malinowym lub pistacjowym. Podpowie także, czym uzupełnić malinowe nadzienie, aby bułeczki miały niepowtarzalny smak, według niej może to być mięta, bazylia, migdały...
Malinianki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Do środka:
- 200 g świeżych malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g masła 82%
Lukier tradycyjny:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo 1 żółtko i troszkę mleka do posmarowania bułeczek
Lukier pistacjowy
- 200 g białej czekolady
- 50 g pasty pistacjowej
- siekana pistacja do dekoracji
Lukier malinowy
- garść świeżych malin
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny