Zapiekany kalafior z białym serkiem i sosem curry
Składniki:
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1 kg kalafiora
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g żółtego startego sera
- 500 g białego sera
- 250 ml śmietanki 12%
- łyżka curry
- łyżeczka tabasco
Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w słonej wodzie. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkruszamy rękami połowę kalafiora i wyrównujemy. Równomiernie solimy i delikatnie posypujemy pieprzem. Z połowy białego sera wytwarzamy drugą warstwę. Z reszty kalafiora trzecią warstwę, solimy i pieprzymy. Wierzch posypujemy drugą połową białego sera. Jajka, śmietanę, kaszę, tabasco, przyprawę curry i sól dokładnie miksujemy. Mieszanką równomiernie zalewamy kalafiorowo-twarogową zapiekankę. Przygotowanym żółtym serem równomiernie posypujemy wierzch. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 °C.