Składniki
- szalotka - 2 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- sól, czarny pieprz
- kumin, oregano, cynamon
- oliwa z oliwek
- jagnięcina mielona - 200 g
- ziemniaki - 6 szt.
- puszka pomidorów - 2 szt.
- bakłażan - 2 szt.
beszamel:
- masło - 25 g
- mąka - 25 g
- mleko - 300 ml
- gałka muszkatołowa
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso i podsmaż na patelni. Następnie dopraw wszystko przyprawami i zalej pomidorami z puszki. Dorzuć szalotkę i czosnek. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj. Bakłażany pokrój w plastry, posól a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podsmaż je na oliwie na złoty kolor. W naczyniu do zapiekania układaj naprzemiennie: warstwa ziemniaków, sosu z mięsem, bakłażana itp. aż do wyczerpania składników. Teraz przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dorzuć mąkę, a następnie mleko. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki przykryj beszamelem i wstaw do piekarnika.