Rolowany schab faszerowany białą kiełbasą z puree ziemniaczanym i sosem z żytniego zakwasu
Składniki:
- 500g schabu bez kości
- 400g białej kiełbasy nieparzonej
- 2 białe cebule
- Olej do smażenia
- 1 jajko
- 1kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5l mleka
- 150ml śmietanki 36%
- 300ml zakwasu żytniego
- Sól / pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab rozcinamy tak aby powstał jeden płat o grubości ok. 3cm, następnie rozklepujemy jak najcieniej, robimy to tak aby nie powstały dziury w mięsie. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i przekładamy do miski, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni aby się zeszkliła i dodajemy do białej kiełbasy, dodajemy również jajko i wyrabiamy aby masa się połączyła, możemy dodać dwie łyżki wody. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie na schabie a następnie ciasno rolujemy, doprawiamy z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową ciasno niczym cukierek. Tak przygotowaną roladę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1h i 20 minut. W tym czasie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie przeciskamy przez praskę i mieszamy z dwiema łyżkami masła i odrobiną śmietany aby powstało gładkie puree. W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła, po chwili dodajemy do nich mąkę i chwilę mieszamy na ogniu tak aby mąka nie zdążyła się zrumienić. Następnie dodajemy mleko i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie mocno gęstnieć dolewamy zakwas i ponownie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Wtedy dodajemy śmietankę i doprawiamy finalnie solą oraz pieprzem.
Gotową roladę kroimy na porcję i podajemy z kremowymi ziemniakami i dużą ilością sosu.