Burger buraczany w bułce z ziarnami
Składniki:
- 3 średnie buraki
- ¾ szklanki suchej soczewicy czarnej lub zielonej
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 średnia cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Ciasto:
- 450g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 saszetka suchych drożdży
- 100g nasion – słonecznik, siemię lniane, dynia
- 1 łyżka oliwy
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- 250ml ciepłej wody
- Odrobina nasion do posypania
Dodatkowo:
- Garść́ rukoli
- 4 ogórki kiszone
- kiełki brokułu lub słonecznika
- 200g majonezu
- 2 łyżki kaparów
- Garść siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ciasto - mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepły płyn i wyrobić tak, aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 40 g kulki, każdą rozwałkować. Ułożyć dodatki - sos, kiełbaski, ser, cebulę i zawinąć. Ułożyć na pergaminie i piec 15 minut w temp. 200 st. C. Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Soczewicę ugotuj do miękkości i odstaw do ostygnięcia. Do startych buraków w dużej misce dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać płatki owsiane i siemię, a następnie całą masę odstawić, aż napęcznieje i zboża wchłoną nadmiar wody. Do masy dodać zmiksowaną soczewicę. Całość dokładnie połączyć i finalnie doprawić do smaku – najlepiej schłodzić. Burgery formować zwilżonymi dłońmi z odrobiną oleju i ułożone na blaszce piecz przez około 40 minut w 190 st. C z funkcją termo-obiegu, w połowie czasu obracając je na drugą stronę. Kotlety będą najlepsze, gdy odrobinę ostygną i zwiążą odpowiednią konsystencję.
Sos – siekane kapary połączyć ze szczypiorkiem, przyprawami i majonezem. Podać w bułce z dodatkami.
Pieczone boczniaki panierowane
Składniki:
- 350 g boczniaków
- 2-3 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół-wędzonej i ostrej)
- 150g łyżek bułki tartej
- 150g bułki panco
- 50g tartego parmezanu
- olej do smażenia
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 200 ml śmietany
- 30g świeżej bazylii
- 200ml śmietanki 30 %
- Sól, pieprz do smaku
- 500g makaronu penne, kolanka
Sposób przygotowania:
Boczniaki oczyścić i osuszyć. Panierować w rozmąconym jajku i mieszaninie z bułki tartej, parmezanu i przypraw. Tak przygotowane ułożyć na tacy z pergaminem, skropić mieszaniną oleju i wody i piec ok. 15 minut w 200 st. C. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć krótko na oliwie i dusić ze śmietanką ok. 10 minut. Finalnie doprawić i dodać świeżo siekaną bazylię. Podać z boczniakami i ugotowanym makaronem.
Tofu w sosie Kung Pao
Składniki:
- 250g tofu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 200g mąki kukurydzianej
- Olej do smażenia
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100g uprażonych nerkowców
- 2 pęczki dymki
- 1 łyżka ziarna sezamu
- 300g ryżu jaśminowego
- Olej do smażenia
Sos: 1 łyżka siekanego imbiru, 1 łyżka siekanego czosnku, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżka sosu hoisin, 1 łyżeczka sosu chilli, odrobina wina ryżowego lub innego białego do gotowania.
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w równą kostkę. Orzechy uprażyć, dymkę posiekać. Tofu pokroić w kostkę, połączyć z przyprawami i mąką, usmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć.
Sos – składniki połączyć w naczyniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody.
Na patelni usmażyć czosnek i imbir, dodać resztę warzyw i tofu. Po chwili dodać przygotowany sos i dusić ok. 2 minuty. Podać z ryżem posypane prażonymi orzechami, sezamem i dymką.