Pytanie na Śniadanie

Dzień Bez Mięsa cz. 2

Burger buraczany w bułce z ziarnami


Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • ¾ szklanki suchej soczewicy czarnej lub zielonej
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 100g nasion – słonecznik, siemię lniane, dynia
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 250ml ciepłej wody
  • Odrobina nasion do posypania

Dodatkowo:

  • Garść́ rukoli
  • 4 ogórki kiszone
  • kiełki brokułu lub słonecznika
  • 200g majonezu
  • 2 łyżki kaparów
  • Garść siekanego szczypiorku


Sposób przygotowania:


Ciasto - mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepły płyn i wyrobić tak, aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 40 g kulki, każdą rozwałkować. Ułożyć dodatki - sos, kiełbaski, ser, cebulę i zawinąć. Ułożyć na pergaminie i piec 15 minut w temp. 200 st. C. Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Soczewicę ugotuj do miękkości i odstaw do ostygnięcia. Do startych buraków w dużej misce dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać płatki owsiane i siemię, a następnie całą masę odstawić, aż napęcznieje i zboża wchłoną nadmiar wody. Do masy dodać zmiksowaną soczewicę. Całość dokładnie połączyć i finalnie doprawić do smaku – najlepiej schłodzić. Burgery formować zwilżonymi dłońmi z odrobiną oleju i ułożone na blaszce piecz przez około 40 minut w 190 st. C z funkcją termo-obiegu, w połowie czasu obracając je na drugą stronę. Kotlety będą najlepsze, gdy odrobinę ostygną i zwiążą odpowiednią konsystencję.

Sos – siekane kapary połączyć ze szczypiorkiem, przyprawami i majonezem. Podać w bułce z dodatkami.


Pieczone boczniaki panierowane


Składniki:

  • 350 g boczniaków
  • 2-3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki (polecam pół na pół-wędzonej i ostrej)
  • 150g łyżek bułki tartej
  • 150g bułki panco
  • 50g tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 200 ml śmietany
  • 30g świeżej bazylii
  • 200ml śmietanki 30 %
  • Sól, pieprz do smaku
  • 500g makaronu penne, kolanka


Sposób przygotowania:


Boczniaki oczyścić i osuszyć. Panierować w rozmąconym jajku i mieszaninie z bułki tartej, parmezanu i przypraw. Tak przygotowane ułożyć na tacy z pergaminem, skropić mieszaniną oleju i wody i piec ok. 15 minut w 200 st. C. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć krótko na oliwie i dusić ze śmietanką ok. 10 minut. Finalnie doprawić i dodać świeżo siekaną bazylię. Podać z boczniakami i ugotowanym makaronem.


Tofu w sosie Kung Pao


Składniki:

  • 250g tofu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 200g mąki kukurydzianej
  • Olej do smażenia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g uprażonych nerkowców
  • 2 pęczki dymki
  • 1 łyżka ziarna sezamu
  • 300g ryżu jaśminowego
  • Olej do smażenia

Sos: 1 łyżka siekanego imbiru, 1 łyżka siekanego czosnku, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżka sosu hoisin, 1 łyżeczka sosu chilli, odrobina wina ryżowego lub innego białego do gotowania.


Sposób przygotowania:


Warzywa pokroić w równą kostkę. Orzechy uprażyć, dymkę posiekać. Tofu pokroić w kostkę, połączyć z przyprawami i mąką, usmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć.

Sos – składniki połączyć w naczyniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody.

Na patelni usmażyć czosnek i imbir, dodać resztę warzyw i tofu. Po chwili dodać przygotowany sos i dusić ok. 2 minuty. Podać z ryżem posypane prażonymi orzechami, sezamem i dymką.

Więcej na ten temat