Kluski ziemniaczane z twarogiem i kwaśną śmietaną
Składniki na 4 osoby:
- 500g twarogu tłustego,
- 100ml kwaśnej śmietany 12%,
- 1 kg ziemniaków,
- sól, mąka,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 dymka
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajko, mąkę pszenną do gęstości, mąkę ziemniaczaną, sól i wymieszaj. Do gotującej, osolonej wody kładź łyżką kluski. Kluski wymieszaj z pokruszonym twarogiem, kwaśną śmietaną i dekoruj pociętą dymką.
Cepeliny z twarogiem i dymką podsmażane na maśle
Składniki na 8 osób:
- 500g twarogu,
- masło,
- 2kg ziemniaków startych,
- 1 kg ziemniaków ugotowanych,
- 4 jajka,
- 500g mąki pszennej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 1 pęczek dymki,
- sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzyj na drobnym oczku, odciśnij wodę, zachowaj krochmal i połącz z nimi. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajka, obie mąki i całość dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę mieszając całość około 10 minut. Formuj kule a następnie spłaszcz je. Przygotuj farsz poprzez połączenie twarogu z dymką, sola i pieprzem. Farsz rozgnieć widelcem i faszeruj nim ciasto ziemniaczane. Zamykaj ciasto, formuj wrzecionowate cepeliny. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną daj im jeszcze 3-4 minut. Podsmaż na maśle i podawaj z kwaśną śmietaną i dymką.
Placki ziemniaczane ze smażonym twarogiem i kwaśną śmietaną
Składniki na 4 osoby:
- 400ml kwaśnej śmietany,
- masło,
- 200g twarogu tłustego
- 500g ziemniaków,
- 100g mąki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków i odsącz z nich wodę. Odlej wodę, zachowaj krochmal, dodaj do ziemniaków i połącz z jajkami, dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj mąkę. Smaż na maśle placki na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. Usmaż twaróg w plastrach, nałóż na placki i dekoruj kwaśną śmietaną.