Pytanie na Śniadanie

Kluski i kluseczki w roli głównej cz.2

BAZYLIOWE KLUSECZKI W STYLU WŁOSKICH GNUDI W KREMEM Z POMIDORÓW

Kładzione kluseczki bazyliowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • Pęczek świeżej bazylii
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 100ml mleka (lub mniej)
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Krem z pomidorów:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów gruntowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500/700ml Wywar warzywny lub mięsny
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Nagrzej piekarnik do 180stC z termoobiegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Pomidory przetnij na pół. Ułóż na blasze do pieczenia. Posyp cienką warstwę z wykorzystaniem sitka cukrem pudrem. Lekko podlej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. W zależności od dojrzałości pomidorów, stosunku miąższu do pestek i soku, pieczenie się wydłuża nawet do 2-3 godzin. Zaglądaj do pomidorów do 15-20 minut. Kiedy będą lekko złote na brzegach i woda wyraźnie odparowała, są idealne.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu (średniej mocy) 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej rzepakowy/słonecznikowy). Wrzuć czosnek i podsmażaj często mieszając. Gdy czosnek stanie się lekko szklisty, dodaj wszystkie pomidory wraz z cała zawartością blachy (bez papieru). Duś na wolnym ogniu (małej mocy) przez około 15 minut. Po tym czasie dolej stopniowo wywar. Zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Aby uzyskać jeszcze większy efekt, przetrzyj zupę przez metalowe, drobne sitko. Pozbędziesz się dzięki temu łykowatych skórek. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą z kluseczkami lub grzankami ziołowymi.

Utrzyj świeżą bazylię z oliwą z wykorzystaniem blendera ręcznego lub kielichowego, do otrzymania gęstej pasty.

W dużej misce wymieszaj ze sobą: pastę bazyliową, serek ricotta, mąkę, jajo i sól. Masa będzie bardzo gęsta. Stopniowo dodawaj mleko do uzyskania gęstego ciasta.

W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli i 1 łyżką oliwy/oleju. Z wykorzystaniem dwóch łyżek nakładaj na wrzącą wodę małe kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, daj im jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyjmij kluseczki na duży talerz. Serwuj tak jak lubisz 😊.


KOPYTKA ZAPIEKANE Z SOSEM A’la BOLOGNESE

Kopytka:

  • 250g ziemniaków ugotowanych na miękko, przeciśniętych przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa (najdrobniejsze oczka)
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 Jajko
  • Sól

Sos Bolognese:

  • 300 g - 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 biała cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 puszka siekanych pomidorów bez skórek

Beszamel:

  • 100g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku

Kopytka: Wykładamy ziemniaki na stolnicę/blat. Dodajemy tę samą ilość mąki pszennej. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka). Solimy (1/4 łyżeczki). Wbijamy jajo. Zaczynamy łączenie ciasta. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto na kopytka nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei dodajemy mąki. Po połączeniu się w jednolite ciasto, zaczynamy rolowanie długich walcy. Powinny mieć grubość kciuka. Walce rolujemy na stolnicy/blacie podsypanej niewielką ilością mąki. Kroimy pod kątem, tworząc zgrabne kopytka, takie jak chciałabyś/łbyś zjeść. Zagotowujemy 3 litry wody w garnku. Po zagotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy kopytka. UWAGA! Nie wszystkie na raz. Gotujemy partiami. Delikatnie mieszamy wodę od dna, tworząc wir w garze. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, czekamy 1 minutę i wyławiamy do wcześniej przygotowanej miski lub talerza.

Staramy się aby kopytka przez pierwsze 5 minut nie dotykały się, bo się skleją. Aby temu zapobiec, możemy posmarować je masłem lub olejem (nie za dużo!).

Delektujemy się kopytkami prosto z garnka lub dajemy im ostygnąć i podsmażamy na maśle do osiągnięcia złotego koloru.

Sos: Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy mięso na wysokiej temperaturze. Dodajemy cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy cebula zmięknie dolewamy bulion oraz pomidory. Dusimy przez około 30 minut.

Beszamel: Na patelni teflonowej rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Łączymy ze sobą na jednolitą masę. Gdy masło i mąka trochę się podsmażą, dodajemy powoli mleko, wciąż mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Wciąż mieszamy. Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszając czekamy aż zgęstnieje do konsystencji kisielu.

ZŁOŻENIE ZAPIEKANKI

Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ½ ilości beszamelu. Na beszamel układamy kopytka. Zalewamy sosem bolognese. Dajemy warstwę beszamelu. Posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.


GNOCCHI DI POLENTA Z GULASZEM WIEPRZOWYM

Polenta:

  • 1 litr mleka
  • 200g kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 100g masła

Gulasz wieprzowy: 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego (woda też będzie dobra)
  • Garść suszonych grzybów
  • 8 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 100ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Polenta: Mleko zagotować w garnku, powoli wsypywać kaszę, ciągle przy tym mieszając drewnianą łyżką. Kaszę gotować 15-20 minut, następnie zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami mleka. Za nim kasza wystygnie dodać połowę masła i rozmącone żółtka. Ciągle mieszać, aby uniknąć ścięcia jaj

 w gorącej kaszy. Kaszę wylać na wilgotny półmisek i rozsmarować równomiernie na grubość 1 cm. Pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia.

Kaszę wyłożyć na stolnicę, odwracając półmisek. Szklanką o cienkich brzegach wycinać gnocchi i układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Skropić roztopionym masłem i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 180st. Polać sosem mięsnym.

Gulasz wieprzowy: Mięso kroimy na kostkę o grubości 1,5 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso partiami i krótko obsmażamy z każdej strony. Odkładamy na bok. Do gara dolewamy oleju (jeśli jest taka potrzeba) i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy. Gdy cebula się lekko podsmaży dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy krótko około 2 minuty aż przyprawy oddadzą aromat. Wrzucamy podsmażone mięso, grzyby i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy, zmniejszamy moc palnika na minimum i dusimy około 1 h lub do miękkości mięsa.

Więcej na ten temat