Cebularz lubelski
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 25 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 1 rozmącone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Nadzienie:
- 2 duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę zeszklić na maśle. Po chwili dodać mak i doprawić solą.
Ciasto: drożdże połączyć z cukrem i odrobina ciepłej wody. Kiedy ruszą dodać do mąki razem z masłem, reszta mleka i masłem. Ugnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte lekko zagnieść, podzielić na małe porcje, uformować kulki i lekko rozciągnąć lub rozwałkować. Posmarować rozmąconym jajem, robić lekkie wgłębienie na środku i wypełnić je nadzieniem.
Upiec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.