Ten włoski ser jest królem wielu deserów. Na stole pełnym słodkości jest niczym gwiazda na czerwonym dywanie. Mascarpone! Dziś w roli głównej.
Babka piaskowa z mascarpone
- 170 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 185 g mąki
- 170 g cukru drobnego
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce umieszczamy mascarpone, cukier, jajka oraz ekstrakt waniliowy i jajka. Ubijamy kilka minut aż masa będzie jasna i puszysta.
Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól i stopniowa przesiewamy do masy, cały czas miksując na niskich obrotach lub mieszając szpatułką.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, może być mąka migdałowa.
Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy po nakłuciu babki wychodzi suchy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Możemy serwować na przykład z kremem mascarpone i owocami.
Krem mascarpone do podania z różnymi dodatkami
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem zwiększając obroty aż powstanie gęsty i gładki krem.
Pomysł I: Krem rozkładamy na porcje w kokilkach, szklankach lub dużych kieliszkach i podajemy ze świeżymi owocami. Do kremu możemy także wetknąć obok owoców biszkopt.
Pomysł II: Po ubiciu kremu dodajemy powoli 4 łyżki espresso i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach aż składniki się połączą. Kawowy krem przekładamy do kokilek i posypujemy posiekanymi orzechami.
Pomysł III: do kremu, po podstawowym ubiciu, dodajemy garść malin i dalej miksujemy aż maliny rozpadną się w kremie. Przekładamy do kokilek i dekorujemy całymi malinami oraz listkami mięty.