Ketchup to doskonały dodatek do różnych dań, ale warto przygotować własną, dużo zdrowszą wersję. Jak zrobić dobry ketchup w swoim domu i to nie tylko z pomidorów? Możesz wykonać prosty przepis na domowy ketchup z cukinii, dyni czy papryki.
Ketchup domowy tradycyjny
- 2 kg pomidorów
- 1 duża cebula 2
- ząbki czosnku
- 4 łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek octu jabłkowego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz
Pomidory parzymy we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić. Usuwamy twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z oliwą dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili. Po chwili dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę, doprawić solą, pieprzem. Wszystko razem gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, następnie miksujemy na puree i gotujemy kolejne 40 minut. Ketchup będzie gotowy gdy jest odpowiednio gęsty. Można od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Pasteryzowanie ketchupu: słoiki wypełnione ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut. Można też gotować słoiki w wodzie, w dużym garnku. Woda nie może dosięgać wieczka.
Ketchup z cukinią
- 3 kg cukinii (może być żółta, zielona lub mix)
- 1 kg cebuli
- 1kg papryki
- 3 łyżki soli
Składniki zalewa:
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 800 g koncentratu pomidorowego (ja dodaje swojego)
- 2 łyżki bazylii, oregano, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą.
Warzywa: paprykę i cukinię po umyciu kroimy na kawałki – paski lub kostki usuwając nasiona.
Cebulę po obraniu kroimy na plastry. Połączyć ze sobą pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy przez około 30-40 min. Aż będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładką masę im bardziej je zmiksujemy tym ketchup będzie bardziej lejący i rzadki jeśli chcemy aby warzywa były widoczne a masa mniej lejąca miksujemy tylko trochę. Następnie dodajemy zalewę i mieszamy gotując ok. 30 min.
Po zakończeniu przekładamy ketchup do słoików, ja używam do tego szerszego lejka. Odwracam do góry dnem na 1 dzień, po tym czasie wynoszę do piwniczki. Ketchup najlepszy jest po kilku dniach.
Na co dzień jemy go z frytkami czy innymi warzywami, tostami czy jako dodatek do makaronu.
Balijski ketchup sambal
- 2 pomidory
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 ostre papryczki chilli
- 1 papryka
- Sól
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 cebule
Cebulę i czosnek kroimy na małe kostki., paprykę chilli, zwykła oraz pomidora kroimy na większe kawałki.
Cebule i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumieni. Kolejno dodajemy na patelnię papryki i pomidora, smażymy 2-3 minuty. Kiedy mieszanka już ostygnie, wrzucam wszystko do blendowania aż otrzymamy gładką konsystencję. Wyciągamy z blendera, dodajemy sos rybny i mieszamy, a następnie dodajemy odrobinę soli do smaku.
Sycylijski ketchup z pomarańczą
- 3 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek octu jabłkowego
przyprawy:
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
Myjemy i sparzamy pomidory, kroimy w ćwiartki, usuwamy skórkę oaz szypułki. Dodajemy je do większego garnka z rozgrzaną oliwą, gotujemy ok 30-40 min do uzyskania gęstego miąższu. Po tym czasie dodajemy startą marchewkę, obraną i pokrojoną pomarańczę, cebulę i czosnek. Dalej gotujemy przez ok. 30 min na niższej temperaturze. Po tym czasie dodajemy powoli przyprawy oraz ocet jabłkowy. Wymieszaj i skosztuj i w zależności od upodobań dodaj przypraw.
W razie potrzeby zmiksuj w blenderze. Gotowe – możesz przekładać do słoików i pasteryzować w piekarniku lub w wodzie.