Szakszuka
- 1 łyżka harisy
- Pół czerwonej papryki posiekanej w drobną kostkę
- 4 dojrzałe pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 4 jaja
- 3 łyżki Jogurtu greckiego
Na dużej, teflonowej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy łyżkę harisy (lub mniej, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań), posiekany czosnek w drobną kostkę oraz paprykę. Podsmażamy przez około 5 minut często mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy na wolnym ogniu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy dziury na jajo w 4 miejscach patelni. Wbijamy jajka rozdzielnie. Pałeczką lub cienka szpatułką delikatnie mieszamy same białka z sosem, starając się aby nie uszkodzić żółtka. Gdy białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, danie jest gotowe. Wyłączamy gaz, kładziemy kilka kleksów jogurtu greckiego lub serka Labneh i serwujemy udekorowane ulubionym zielonym ziołem, np. kolendrą.