Świderki a la bolognese na polskiej białej kiełbasie
Składniki na 4 osoby:
- 400g Klasycznego makaronu świderki,
- 3 białe surowe kiełbasy,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek majeranku,
- 500g pomidorów malinowych,
- sól, olej do smażenia,
- 100g zimnego masła
Na patelni, na oleju podsmaż wyciągniętą i rozdrobnioną kiełbasę. Dodaj zgniecione i przesiekane ząbki czosnku oraz świeży majeranek. Całość dopraw solą i pieprzem i przesmaż krótko. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Pokrój pomidory w kostkę, dodaj na patelnię i wrzuć ugotowany makaron. Całość wymieszaj a pod koniec dodaj zimne masło. Gotowe
Spaghetti z polędwiczkami wieprzowymi, śliwką i tymiankiem
Składniki na 4 osoby:
- 400g Klasycznego makaronu spaghetti,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 200g śliwek węgierek,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 pęczek tymianku,
- olej do smażenia,
- 100g zimnej śmietanki 18%
Pokrój polędwiczkę w cienkie paski, skrop olejem, dopraw solą i pieprzem i krótko przesmaż z obu stron na patelni. Na drugiej patelni podsmaż na cukrze wydrylowane węgierki. Połącz mięso z owocami, dodaj posiekany tymianek i całość wymieszaj. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Wrzuć makaron na patelnię i dodaj zimną śmietankę. Całość krótko podduś. Gotowe
Pióra w wersji vege z cukinią, bakłażanem i sosem dyniowym
Składniki na 4 osoby:
- 400g Klasycznego makaronu pióra,
- 1 żółta cukinia,
- 1 zielona cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 czerwona cebula,
- 1 dynia hokkaido,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki
Dynię pokrój w kostkę, zalej odrobiną wody, dodaj sól i zetrzyj odrobinę gałki. Duś aż dynia będzie miękka a następnie zblenduj na gładko. W międzyczasie pokrój w grubą kostkę cukinie, bakłażana i cebulę. Podsmaż je na oleju, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie a następnie dodaj go do warzyw. Wymieszaj i dodaj na końcu gęsty sos dyniowy. Podawaj posypane natką pietruszki, Gotowe