Pytanie na Śniadanie

Smaki Chin w kuchni Braci Budnik cz.3

Karkówka pieczona po pekińsku podawana w pszennych bułeczkach z sosem śliwkowym i porem 
  • 0,5kg karkówki wieprzowej 
  • 6 łyżek przyprawy 5 smaków 
  • 100ml oleju 
  • 2 laski cynamonu 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry 
  • 4 łyżki miodu 
  • 200ml sosu sojowego 
  • 300ml białego wina 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu Cayenne 
  • 4 szt kopru włoskiego 
  • 1 seler naciowy 
  • 1 biała rzepa 
  • 1 dymka ze szczypiorem 
  • 1 mały por 
  • Sos hoisin 
Bułeczki: 
  • 225g mąki pszennej 
  • 50ml mleka 
  • 200ml wody 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1,5 łyżki cukru 
  • 1\2 łyżki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Olej do smarowania 
Zaczynamy od przygotowania karkówki, dokładnie umytą, oczyszczoną i osuszoną nacieramy połową przygotowanej przyprawy pięciu smaków i odstawiamy do zamarynowania na całą noc. Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku, taką ilość aby zmieściła się cała karkówka, następnie do wody dodajemy korę cynamonu, nasiona kolendry, miód, sos sojowy, białe wino oraz 2szt kopru włoskiego pokrojone w mniejsze kawałki. Powstały w ten sposób wywar gotujemy pół godziny aby nabrał mocy, następnie do gotującego się wkładamy całą karkówkę i parzymy ok. 10min, po tym czasie odstawiamy aby delikatnie wystygła. Gdy tak się stanie smarujemy ją dokładnie pastą zrobioną z pozostałej przyprawy pięciu smaków oraz oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego wkładamy również pół selera naciowego pokrojonego w mniejsze kawałki, resztę kopru włoskiego, oraz białą rzepę pokrojoną w grube plastry oraz szklankę wywaru w którym parzyliśmy mięso, tak przygotowane wkładamy do piekarnika na pieczenie z parowaniem w temperaturze ok. 140 stopni aż będzie tak miękka ,że będziemy mogli ją rozdzielać widelcem. I tak właśnie robimy po wyjęciu z piekarnika, rozdzielamy widelcem tak aby powstało coś na wzór szarpanej wieprzowiny, doprawiamy delikatnie mielonym pieprzem Cayenne, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby smaki się połączyły. W tym czasie zajmiemy się bułeczkami. Suche drożdże wsypujemy do odrobiny ciepłej wody aby się rozbudziły, w oddzielnej misce łączymy wszystkie suche produkty, przesiewamy i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mokre oraz drożdże i wyrabiamy starannie najlepiej za pomocą haka w mikserze lub ręcznie min 10 min aby ciasto było dobrze połączone. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość rozciągamy je na stolnicy z odrobiną mąki, obsypujemy proszkiem do pieczenia i raz jeszcze wyrabiamy ręcznie ok. 5 min. Z gotowego ciasta formujemy kulę którą rozpłaszczamy i dzielimy na 12 porcji, każdą z porcji formujemy w kulkę, wałkujemy na placek o grubości ok. 1cm smarujemy olejem a następnie składamy na pół dociskając ponownie wałkiem i przekładamy do pojemnika do gotowania na parze. Gotujemy w piekarniku parowym lub garnkiem ok. 10min. Gdy bułeczki są już gotowe, możemy je otworzyć, w środek wkładamy przygotowane wcześniej mięso, świeże warzywa takie jak por i rzepa oraz sos hoisin.

Udka z kurczaka pieczone po kantońsku podawane z makaronem chow mein smażonym w słodkim sosie 
Kurczak: 
  • 6 udek z kurczaka (mogą być podudzia) 
  • 2 łyżeczki sosu chili 
  • 2cm świeżego imbiru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 
  • 100ml wina ryżowego 
Makaron: 
  • 150g makaronu chow mein 
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem 
  • 2 szt pak hoi 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 łyzki uprażonych ziaren sezamu 
  • 1 szklanka namoczonych grzybów mun 
  • 100ml wina mirin 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia
  • Olej do smażenia 
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka, wszystkie składniki marynaty łączymy i miksujemy na pastę, udka z kurczaka dokładnie umyte, osuszone i oczyszczone nacinamy nożem na głębokość ok. 0,5cm aby marynata weszła w mięso a same udka szybciej się upiekły, następnie nacieramy je marynatą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu udka wkładamy do naczynia żaroodpornego, pozostałą marynatę łączymy z winem ryżowym i również wlewamy do środka, tak przygotowane wkładamy do piekarnika na pieczenie z parowaniem ok. 140 stopni do zapieczenia aż mięso zacznie odchodzić od skóry. W tym czasie w gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 2 min aby pozostał al dente a następnie przelewamy go zimną wodą i odrobina oleju aby się nie posklejał. Gdy kurczak jest gotowy, wyjmujemy go z naczynia pozostawiając sos powstały przy zapiekaniu, na woku lub dużej patelni mocno rozgrzewamy olej na który wrzucamy upieczonego kurczaka, smażymy chwilę i dodajemy pokrojoną dymkę, pak hoi oraz paprykę, smażymy razem na dużym ogniu po czym dodajemy mirin a gdy odparuje o połowę dorzucamy makaron, smażymy chwilę i całość zalewamy sosem z pieczenia kurczaków. Makaron musi dojść w powstałym słodko pikantnym sosie, gdy tak się stanie dodajemy łyżeczkę skrobi rozpuszczonej w wodzie i szybko mieszamy. Podajemy ze świeżym szczypiorem posypane uprażonym sezamem.

Sola po syczuańsku zapiekana w sosie z warzywami i trawą cytrynową 
  • 400g filetu z soli (może być inna biała ryba) 
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 1 łyżka cebuli suszonej 
  • 1 łyżka papryki chili w proszku 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 10g groszku cukrowego 
  • 2 łyżki pasty chili 
  • 3 łyżki czarnej fasoli marynowanej 
  • 2 kolorowe papryki 
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 trawa cytrynowa 
  • 3 papryczki chili 
  • 0,5l buliony warzywnego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2cm świeżego imbiru 
  • 2 limonki 
  • 1 pęczek szczypioru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia 
Zaczynamy od przygotowania sosu do zapiekania, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę, tylko papryczki chili, czosnek w plastry a trawę cytrynową rozgniatamy w całości, pastę chili miksujemy w blenderze na gładką masę. W głębokiej patelni lub na woku rozgrzewamy olej na którym smażymy wszystkie warzywa razem z trawą cytrynową, ogień musi być dość mocny by się smażyły a nie dusiły, następnie dodajemy pastę chili z fasolą i dalej smażymy cały czas mieszając, po chwili dodajemy sos rybny, sos sojowy oraz miód. Jeśli jest konieczność doprawiamy delikatnie solą i cukrem, musimy być ostrożni ponieważ sos będzie bardzo pikantny, dolewamy bulion, zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną, na koniec doprawiamy skórką i sokiem z limonki i odstawiamy. Mąkę ryżową, czosnek granulowany, cebulę suszoną oraz proszek chili mieszamy razem i panierujemy w nim wyporcjowaną i osoloną wcześniej rybę, tak przygotowana smażymy na patelni z dwóch stron tak aby się zrumieniła ale w środku pozostała surowa. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy centymetrową warstwę gęstego i pikantnego sosu warzywnego, na nim układamy dość duże zamarynowane i usmażone kawałki ryby które przykrywamy taką samą warstwą sosu, następnie wkładamy do piekarnika ustawionego na pieczenie z parowaniem ok. 160 stopni na ok. 20min. (dzięki parze danie nie stanie się suche). Po tym czasie zapieczoną rybę wyjmujemy i podajemy z ryżem jaśminowym oraz dużą ilością świeżego szczypioru.
Więcej na ten temat